Potatisgratäng med Oumph och pressgurka

Ibland är de enklaste rätterna de bästa. Potatisgratäng är en klassisk svensk husmansrätt som ofta serveras på nyår. Alla gör olika, men jag föredrar att koka potatisen i grädden innan den körs in i ugnen och att krydda på såsen ordentligt. Vanligtvis serveras potatisgratäng med kött men den blir fantastiskt god i vegansk tappning med oumph och pressgurka.

Jag har inget recept på oumphen. Jag trodde att jag hade köpt naturella oumph-filéer som jag hade tänkt marinera, men istället hade jag råkat få med mig oumph grillbitar. Oh well, det var supergott ändå. Jag tror att även oumph salty and smoky och Oumph thyme and garlic skulle vara gott till detta. Ta den oumph du kan få tag på bara! Stek i mycket margarin enligt instruktionerna på förpackningen så kommer det bli strålande.

Nu till recept på pressgurka och potatisgratäng.

Ingredienser pressgurka

1 stor burk

1 gurka
0,5 tsk salt
2 msk ättika 12 %
2 msk socker
1 dl vatten
2 msk persilja

Gör så här:

1. Skiva gurkan fint med osthyvel. Lägg i en djup tallrik tillsammans med saltet och blanda om. Lägg en assiett och tyngd över gurkan och pressa i 30 minuter. Häll av vätskan.

2. Lägg gurkan i en lufttät burk.

3. Rör ihop ättika, socker och vatten. Finhacka persiljan och rör ner den i lagen. Häll lagen över gurkan och ställ kallt i kylskåp i minst en timme innan servering.

Ingredienser vegansk potatisgratäng

4 portioner

1 kg fast potatis potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl havregrädde
1,5 msk soja
2 msk brynt schalottenlöksfond
2 msk torkad timjan
1 krm svartpeppar
3 msk pankoströbröd (vanligt ströbröd funkar också)
margarin till stekning

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Finhacka löken och pressa vitlöken. Stek den i en kastrull med rikligt med margarin så att löken blir mjuk utan att ta färg.

3. Skala och skiva potatisen tunt. Blanda ner potatisen med löken.

4. Häll på havregrädden, sojan, fonden, timjan och peppar. Låt koka på medelvärme i cirka 15 minuter.

5. Häll över potatisen och såsen i en ugnsfast form. Platta ut så att du får en slät yta och toppa med ströbröd.

6. Kör in i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills ströbrödet har fin färg.

Vill du förbereda?

Gör pressgurkan i förväg (den håller i flera dagar), och förbered potatisgratängen genom att göra steg 2–5 (minus ströbrödet). När serveringen börjar närma sig slänger du på ströbrödet och kör in gratängen i ugnen (ev. behöver den lite mer tid i ugnen för att bli genomvarm, så känn efter) och stek på Oumphen. Klart!

Du kanske också gillar:

Bakad sötpotatis med balsamicosvamp och grönkål
Fylld portabello med hasselbackspotatis och rödvinssås
Vegansk och krämig rotfruktsgratäng
Lyxig pyttipanna med parmesankräm

Väldigt vego hittar du också på InstagramFacebook  och Bloglovin. Följ mig gärna där!

Kommentera