Svamprisotto med ostronskivling och parmesan

Jag hade en massa grötris hemma och undrade vad jag kunde göra med det. Jag fick det geniala tipset risotto! Med tanke på hur billigt grötris är kommer det här nog vara mitt förstahandsval för risottoris i framtiden. Så himla smidigt! Eftersom jag älskar svamp fick det bli en svamprisotto just denna gång.

Risotto är en sådan rätt som jag trodde var svår och tidskrävande – tills jag lagade den själv. Svamprisotto kan stå på bordet på 30 minuter om du arbetar snabbt, och den är otroligt lättlagad. Helt perfekt vardagsmat som smakar lyxigt och dessutom funkar bra i matlåda.

Jag älskar svamp och har nyligen upptäckt att ostronskivling är fantastiskt. Konsistensen är otroligt härlig och svampen suger åt sig smak. Därför passar den utmärkt så här i svamprisotto. Och självklart är ingen risotto komplett utan ett berg parmesan.

Ingredienser svamprisotto

4 portioner

2 scahlottenlökar
1 vitlöksklyfta
8,5 dl vatten
3 msk grönsaksfond (jag använde 1,5 msk grönsaksfond + 1,5 msk brynt schalottenlöksfond)
3 dl grötris eller arborioris
2 dl torrt vitt vin, eller matlagningsvin
150 g ostronskivling
100 g champinjoner
2 dl finriven parmesan
3 msk finhackad persilja
smör (till stekning)
salt
peppar

Gör så här:

1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Stek mjuk i rikligt i en tjockbottnad kastrull med olja utan att den får färg. Här kommer du laga hela risotton.

2. Koka upp vattnet och fonden i en kastrull och låt den sedan buljongen stå på svag värme.

3. Vänd ner riset i löksteket, och fräs på tills riset täckts av olja och blivit blankt. Häll ner vinet och låt det reducera till hälften på medelsvag värme. Därefter spär du på med några dl buljong åt gången tills allt har gått in i riset. Rör om ofta och se till att risotton aldrig torkar ut. Riset är klart när det är mjukt men har lite kärna. Det tar cirka 15–20 minuter.

4. Under tiden rensar du svampen och hackar den i mindre bitar. Stek svampen i rikligt med smör, och krydda med salt och svartpeppar.

5. Smaka av riset med salt, svartpeppar och ev. lite mer fond. Rör ner svampen, parmesanen och persiljan. Klart!

Du kanske också gillar:

Sushi/Poké bowl med marinerad svamp och snabbpicklad gurka
Bakad sötpotatis med balsamicosvamp, smörstekt grönkål och vitlöksdressing
Carbonara med halloumi och soltorkade tomater
Pasta med ärt- och getostkräm 

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

Kommentera