Mild curry med tofu och cashewnötter

Vem älskar inte en mild curry? En vän tipsade mig om The Big Family Cooking Showdown (finns på Netflix) och jag råkade bli besatt typ direkt. Svepte alla tolv avsnitt på en helg och även om det är mycket kött i programmet har jag fått flera idéer till nya recept. En av mina favoritfamiljer (no spoilers!) lagade fantastisk indisk mat varav en laxcurry som beskrevs av en av jurymedlemmarna som ”den godaste jag någonsin ätit”. Direkt började jag spåna på hur den skulle gå att göra vegetarisk. Det här är min veganska tolkning av receptet. Jag har översatt och tweakat receptet för att göra det lite enklare och anpassat efter vanliga ingredienser som du enkelt hittar på stormarknaden.

Det här är en riktigt smakrik och mild vegansk curry. Det kanske allra bästa med det här receptet är att det blir klart på 30 minuter.

Ingredienser mild curry med tofu och cashewnötter

4 portioner

1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
4 cm ingefära
1 tsk mald koriander
2 tsk garam masala (+0,5 tsk till tofun)
4 lagerblad
2 msk kokossocker (eller farinsocker)
1 burk kokosmjölk
1 burk hela tomater (eller krossade om du inte hittar)
1,5 lime, saften
400 g tofu, pressad
150 g cashewnötter
1 tsk chilipulver
salt
peppar
olja till stekning

Till servering:

Färsk koriander
4 portioner basmatiris

Gör så här:

1. Finhacka gul lök och stek den på låg värme i rikligt med olja tills den är mjuk och börjar bli gyllene. Använd en tjockbottnad kastrull.

2. Finriv ingefäran och häll ner den i kastrullen. Pressa vitlöken och rör ner den tillsammans med mald koriander, garam masala och lagerblad och stek i en minut.

3. Häll ner kokossocker, kokosmjölk, pressad lime och tomaterna och koka på svag värme i 10–15 minuter.

4. Under tiden, tärna tofun. Stek den i lite olja i två minuter tillsammans med en halv tesked garam masala och en tesked chilipulver. Häll ner cashewnötterna och stek i några minuter till. Cashewnötterna ska få lite färg.

5. Fiska upp lagerbladen. Mixa currysåsen med stavmixer. Vänd ner tofun och cashewnötterna i såsen och koka ihop i några minuter.

6. Servera din milda curry med ris och färsk koriander.

Du kanske också gillar:

Sushi/Poké bowl med marinerad svamp och snabbpicklad gurka 
Blomkålstacos med spicy pankopanering och picklad rödkål
Wraps med rostade kikärtor och ajvardressing

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

2 Replies to “Mild curry med tofu och cashewnötter”

  1. Detta recept blev väl emottaget och snabbt uppätet av två glada vegosar och två köttätare! Mycket smarrigt!

    1. Så kul att ni gillade! 🙂

Kommentera