Veganska havrekakor med choklad och mandel

De här kakorna är lite smuliga, ganska juliga och alldeles ljuvliga. På ett sätt är de typiska veganska havrekakor, men de överraskar också genom att innehålla några ovanliga ingredienser. Olivolja låter märkligt i söta kakor – jag vet – men det ger en rund, fyllig smak till de här kakorna som du inte vill vara utan. Tillsammans med lönnsirapen och de övriga ingredienserna blir smaken balanserad och härlig.

Kakorna är helt veganska, och enkla att göra glutenfria om du har en glutenintolerant i din närhet (köp bara rent havre). Jag kan inte ta all credd för receptet. De här kakorna bygger på det här amerikanska receptet som finns på olika håll på internet, men jag har översatt det till svenska mått och gjort vissa anpassningar.

Ingredienser till veganska havrekakor

ca 15 kakor

4,5 dl mandelmjöl
2,5 dl havregryn
50 g mandelsplitter (eller hackad, skållad mandel)
1 tsk majsstärkelse
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 tsk salt
1 krm vaniljpulver
150 g mörk choklad
1 dl olivolja
0,5 dl lönnsirap

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rosta mandelsplittret tills det har fått fin färg. Hacka chokladen.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt därefter de blöta ingredienserna.

4. Skopa upp golfbollsstora bollar av smeten med hjälp av en sked och klicka ut på bakplåtsklädda plåtar. Platta till med handen till en rund kaka (men var noga så de inte spricker för mycket).

5. Baka i ugnen i ca 10 minuter tills kakorna är lätt gyllenbruna.

6. Låt kakorna svalna på plåten. Förvara dina veganska havrekakor i en lufttät burk i kylskåpet i upp till en vecka.

Fler Väldigt vegojul-recept:

1 december: Pepparkaksdrömmar med mandel
2 december: Grönkålssallad med rostade valnötter och granatäpple
3 december: Varm choklad med kanel och grädde
4 december: Vegansk risgrynsgröt med kanel och önskemandel
5 december: Veganska skagensnittar
6 december: Cookies med vit choklad, valnötter och apelsin
7 december: Gravad morot
8 december: Brända mandlar med smak av apelsin
9 december: Veganska kroppkakor med svamp och örter
10 december: Vegansk rocky road med popcorn
11 december: Brysselkål med karamelliserad rödlök och mandel 
12 december: Saffransmuffins med mandel och apelsin
13 december: Veganska k*ttbullar med svamp och svarta bönor
14 december: Veganska lussebullar med eller utan mandelmassa
15 december: Krämig vegansk rotfruktsgratäng
16 december: Äppelgrottor med hemlagat äppelmos
17 december: Vegansk svampsill – tre varianter

Spana in bloggen i morgon för ett nytt, juligt recept i Väldigt vegos julkalender. Väldigt vego hittar du också på InstagramFacebook  och Bloglovin. Följ mig gärna där!

One Reply to “Veganska havrekakor med choklad och mandel”

  1. […] Havrekakor med choklad och rostad mandel Saffransmuffins med apelsin och mandel Knäckig smulpaj med äpple och hallon Brända mandlar med smak av apelsin […]

Kommentera