5 fantastiska pastarecept

Jag älskar att komma på recept från grunden, men ibland snubblar jag över det perfekta receptet. Då och då tipsar jag er om fem recept som jag själv har provlagat och älskat. I många år var jag dålig på att äta pasta. Jag har ofta lyckats överkoka pastan och ofta funnit att rätten som helhet blir ganska smaklös. Men nu har jag lärt mig att pasta är skitenkelt att laga, och att en skål varm och krämig pasta är precis vad man behöver en regnig höstkväll. Och gör du någon av dessa kan det inte bli fel!. Fyra av recepten är dessutom veganska eller superenkla att veganisera. Mer pasta åt folket!

Klicka på titeln för att komma till receptet.

Pasta rosso med vitlöksfrästa champinjoner
Varenda gång jag och min kompis Moa ska laga mat tillsammans frågar hon: ”Kan vi inte göra den där goda pastan med tomatsåsen och svampen?”. Och så lagar vi efter detta recept, och äter tills vi spricker eftersom det är så himla gott. Vi brukar servera med en sallad och någon god ost (fetaost eller parmesan) och toppa med rostade solrosfrön.

Vegansk pasta alla norma
Den här rätten kräver sin tid om man ska få detaljerna att sitta. Laga denna en ledig dag när du har tid att låta tomatsåsen puttra ett par timmar utan att dö av hunger. Den får rejält med smak. Gustav/Jävligt gott är för övrigt en fantastisk receptmakare. Har ni inte spanat in hans blogg än är det hög tid att göra det NU.

Lasagne med halloumi, spenat och pumpakärnor
Sedan långt innan jag blev vegetarian så har jag föredragit vegetarisk lasagne framför köttditon. Och eftersom halloumi gör allting magiskt är så klart den här versionen supergod. Min mamma och jag lagade denna rätt nyligen och även min bror älskade den – men petade bort pumpakärnorna… Det är hans förlust, för knaprigheten från pumpakärnorna adderar verkligen något till den här lasagnen.

Supersnabb vegansk tomat- och svamppasta
Det snabbaste och enklaste receptet i den här högen. Resultatet är inte gnistrande magiskt, men gott med tanke på att det tar lika lång tid att göra som det tar för pastan att koka. Misopastan ger en djup umamismak, och chiliflakes bidrar med en kick. Perfekt snabbmat för den som vill äta gott på ingen tid alls.


(Bild lånad från Deliciously Ella)


Bolognese på belugalinser
Jag gör ofta min bolognese på sojafärs, men det här är ett superbra alternativ om man inte vill använda ett köttsubstitut. Eller bara vill ha lite omväxling. Denna belugabolognese är väldigt mjuk och snäll i smaken, så den som vill ha något fylligt och mustigt får leta vidare. Men jag är övertygad om att vilken grönsaksskeptisk unge som helst skulle äta detta med stor aptit. Och även jag – 26 år gammal – gör ju det.


(Bild lånad från Mera vego. Fotograf: Ulrika Pousette)

Det är förresten världspastadagen den 25 oktober! Självklart kommer jag därför dela med mig av min bästa vegocarbonara dagen innan så du hinner handla allt inför pastans stora dag. Håll utkik på bloggen på tisdag!

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin. Följ mig gärna där!

Lämna ett svar