Bakad sötpotatis med balsamicosvamp och vitlöksdressing

MATORGASM! Okej, förlåt men den här rätten fick min kollega att säga “WOW!” när jag tog fram matlådan i lunchrummet. Det är ganska talande. Bakad sötpotatis är bekvämt eftersom det sköter sig själv i ugnen. Den går liksom inte att misslyckas med så länge man ger den sin tid. Tillsammans med balsamicostekt svamp, smörstekt grönkål, karamelliserad rödlök och vitlöksdressing är det en riktig vinnarrätt som imponerar på vem som helst. Sprängfyllt med umamismak och dessutom helt veganskt.

Sötpotatisen kräver sin tid i ugnen, men själva arbetsinsatsen vid matlagningen är max 20 minuter. Väldigt tacksam mat när man är trött, alltså.

Ingredienser till bakad sötpotatis:

4 portioner

4 medelstora sötpotatisar
400 g skogschampinjoner
1 vilöksklyfta
1,5 tsk balsamico
100 g grönkål
1 rödlök
1 tsk agavesirap
Veganskt margarin, för stekning
Salt
Peppar

Vitlöksdressing:

2 dl ifrache
2 små vitlöksklyftor
0,5 kruka bladpersilja
0,25 citron, saften
Salt
Peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och torka av sötpotatisen. Stick några hål i varje potatis med en gaffel, och skär ett snitt halvvägs igenom potatisen. Lägg potatisen på en plåt täckt av bakplåtspapper, och sätt in i mitten av ugnen i 45-70 minuter (tiden varierar beroende på hur stora potatisarna är). Potatisen är klar när insidan är mjuk och krämig när du sticker den med gaffel.

2. Medan potatisen står i ugnen: Finhacka persiljan, pressa vitlöken och rör ihop med de övriga ingredienserna till vitlöksdressingen. Ställ i kylskåpet.

3. Rensa svampen och hacka den grovt. Stek den på medelvärme i rikligt med margarin. Pressa ner en vitlöksklyfta och häll över 1,5 tsk balsamico. Smaka av med salt och peppar.

4. Skriva löken tunt och stek i mycket margarin på medelvärme. Häll över salt och agavesirapen och stek tills löken är mjuk och karamelliserad.

5. Skölj och repa grönkålen. Riv bladen i mindre bitar. Stek i margarin och lite salt tills grönkålen är mjuk och har en intensivt grön färg.

6. Servera din bakade sötpotatis med tillbehören och dressingen. Ät och njut!

Du kanske också gillar:

Panerad mozzarella med kryddig paprika- och tomatsås
Fylld portabello med hasselbackspotatis och rödvinssås
Blomkålstacos med spicy pankopanering och picklad rödkål

Väldigt vego hittar du också på InstagramFacebook  och Bloglovin. Följ mig gärna där!

6 svar till “Bakad sötpotatis med balsamicosvamp och vitlöksdressing“

  1. […] Fylld portabello med hasselbackspotatis och rödvinssås Bakad sötpotatis med balsamicosvamp, smörstekt grönkål och vitlöksdressing […]

  2. […] är ett beroende jag har. Om du som jag gillar karamelliserad rödlök kan du spana in recepten på bakad sötpotatis med balsamicosvamp och karamelliserad rödlök, eller spenat- och vegochorizopaj med karamelliserad rödlök. Jag tröttnar […]

  3. […] bowl med marinerad svamp och snabbpicklad gurka Bakad sötpotatis med balsamicosvamp, smörstekt grönkål och vitlöksdressing Carbonara med halloumi och soltorkade tomater Pasta med ärt- och getostkräm  Väldigt vego […]

  4. […] Bakad sötpotatis med balsamicosvamp och grönkål Fylld portabello med hasselbackspotatis och rödvinssås Vegansk och krämig rotfruktsgratäng Lyxig pyttipanna med parmesankräm […]

  5. […] Bakad sötpotatis med balsamicosvamp, smörstekt grönkål och vitlöksdressing Veganska kroppkakor med svamp och örter Vegansk och krämig rotfruktsgratäng Väldigt vego finns på Instagram, Facebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där! […]

  6. […] pasta med grönkål och svamp uppkom i något av en kylskåpsrens. Jag hade lagat min bakade sötpotatis med en kompis, och fick både grönkål och svamp över. Vad kan man göra med det? En svingod […]

Kommentera