Brysselkål är en sjukt underskattad grönsak och märkligt utskälld. Men några saker bör man veta om brysselkål. Till exempel: ugnsrostad brysselkål klår kokad brysselkål alla dagar i veckan. Lite sötma på brysselkålen gör underverk. Och rostad mandel är ljuvligt gott till brysselkål. Följ receptet nedan så käkar du julbordets godaste brysselkål!
Och ja, även detta recept innehåller karamelliserad rödlök. Det är ett beroende jag har. Om du som jag gillar karamelliserad rödlök kan du spana in recepten på bakad sötpotatis med balsamicosvamp och karamelliserad rödlök, eller spenat- och vegochorizopaj med karamelliserad rödlök. Jag tröttnar aldrig!
Ingredienser till brysselkål
500 g brysselkål
100 g sötmandel, skållad
1 rödlök
1 msk olja + 1 tsk till stekning
2 + 1 tsk agavesirap (eller 1 + 0,5 msk strösocker)
flingsalt
nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj brysselkålen och dela dem på hälften. Lägg på en plåt fylld med bakplåtspapper. Häll över oljan, 2 tsk agavesirap, rejält med flingsalt och lite nymald svartpeppar. Sätt in brysselkålen i ugnen. Efter cirka 20 minuter blandar du ner mandeln. Låt brysselkålen och mandel stå i 10 minuter till. Brysselkålen är klar när den har fått fin färg och lagom tuggmotstånd.
3. Medan brysselkålen står i ugnen: Skiva rödlöken fint. Stek i olja, 1 tsk agavesirap och lite salt. Rödlöken är klar när den är mjuk och söt.
4. När du tagit brysselkålen och mandeln ur ugnen, blanda ner den karamelliserade rödlöken och servera direkt.
Fler Väldigt vegojul-recept:
1 december: Pepparkaksdrömmar med mandel
2 december: Grönkålssallad med rostade valnötter och granatäpple
3 december: Varm choklad med kanel och grädde
4 december: Vegansk risgrynsgröt med kanel och önskemandel
5 december: Veganska skagensnittar
6 december: Cookies med vit choklad, valnötter och apelsin
7 december: Gravad morot
8 december: Brända mandlar med smak av apelsin
9 december: Veganska kroppkakor med svamp och örter
10 december: Vegansk rocky road med popcorn
Spana in bloggen i morgon för ett nytt, juligt recept i Väldigt vegos julkalender. Väldigt vego hittar du också på Instagram, Facebook och Bloglovin. Följ mig gärna där!