Chokladbollar är bland det enklaste man kan göra men är otroligt gott trots den minimala arbetsinsatsen. Jag har testat mig fram till det optimala chokladbollsreceptet och här är det! Genom att mixa havregrynen och använda florsocker blir chokladbollarna superkrämiga och det brynta smöret ger dem det lilla extra. Det blir barnsligt gott.
Chokladbollar med brynt smör
Ingredienser för ca 15 chokladbollar
125 g smör
3 dl havregryn
1 dl florsocker
½ dl kakao
2 msk kaffe
1 msk vaniljsocker (kan uteslutas)
½ krm salt
Att rulla i:
krossade nötter, t.ex. hasselnötter
kokosflingor
Gör så här:
- Bryn smöret: Låt det smälta på hög värme i en tjockbottnad kastrull. Vispa några gånger så att det inte bränner fast. När smöret börjar stiga som ett skum får det en gyllenbrun färg och doftar söt kola. Då är det klart. Ställ det brynta smöret åt sidan.
- Mixa havregrynen fint i en matberedare eller med stavmixer. Blanda ner övriga ingredienser samt smöret antingen direkt i matberedaren eller i en skål tills du har en jämn smet. Smeten kommer vara ganska lös.
- Ställ in smeten i kylskåp 30-45 minuter.
- Rulla runda bollar av smeten. Rulla dem i kokosflingor eller krossade nötter.
Tips! Om det är svårt att få toppingen att fästa kan man blöta chokladbollarna lite med hjälp av fingrarna och sen rulla dem i flingorna eller nötkrosset. Förvara i kylen om det blir några över!
Du kanske också gillar:
Havrekakor med choklad och rostad mandel
Mördegskakor med dulce de leche och flingsalt
Kardemummadrömmar med mandel
Väldigt vego finns även på Instagram, Facebook och Bloglovin. Följ mig gärna där!