Citron- och vallmokaka med lemon drizzle

För kanske åtta år sen bakade jag för första gången den brittiska klassikern lemon drizzle cake! Lemon drizzle är i princip en riktigt syrlig citronsockerkaka som dränks i en citronsaftsås som får rinna igenom kakan. Resultatet är en otroligt saftig kaka som smakar så mycket citron att det drar lite i kinderna. Den är också väldigt lättbakad. Jag är galen i citron och älskar mjuka kakor, så det är i princip min drömkaka. Jag har inte hittat något svenskt recept på lemon drizzle jag gillar, så det var hög tid att ta fram ett eget! I den här har jag också lagt till vallmofrön eftersom citron och vallmo är en sån grymt bra kombination.

Tips! Gillar du inte vallmo, eller har du bara inga hemma? Det är bara att utesluta! Du behöver inte ändra något i receptet.

Citron- och vallmokaka med lemon drizzle

Ingredienser för 1 kaka

Citron- och vallmokaka
150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
3 ägg
3 citroner (zest från 3 citroner och saften från 1)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vallmofrön

Drizzle
2 citroner (endast saften)
1,5 dl florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen (över- och undervärme) på 175 grader
  2. Smöra och bröa en avlång brödform (1,5 l).
  3. Mixa smör och strösocker med elvisp. Vispa ner ett ägg i taget tills du har en fluffig och ljus smet.
  4. Riv zesten (bara det gula) från citronerna. Blanda ner zesten och pressa ner saften från en citron i smeten.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och vallmofrön i en skål, och blanda sedan ner dessa torra ingredienser i smeten tills du har en slät och fin smet.
  6. Fördela smeten jämnt i brödformen och grädda i ugnen i ca 30–35 minuter. Kakan är klar när en provsticka kommer ut ren.
  7. Gör drizzlen genom att blanda saften från två citroner och florsocker.
  8. Stick en massa hål genom kakan med en provsticka medan kakan fortfarande är varm. Häll drizzlen över kakan och låt kakan svalna i formen.
  9. Servera gärna din citron- och vallmokaka med en klick lättvispad grädde.

Du kanske också gillar:

Bakelse med lemon curd och grädde 
Vit choklad-blondies med lemoncurd-täcke
Citron- och vallmorutor med vit choklad

Väldigt vego finns även på InstagramFacebook och Bloglovin. Följ mig gärna där!

Lämna ett svar