Cookies med vit choklad, valnötter och apelsin

Åh dessa cookies! Precis som en cookie ska vara så är mitten av kakorna så mjuka att de nästan smälter i munnen, medan kanterna är härligt frasiga. Att de är veganska och tar typ 15 minuter att slänga ihop är ju bara en bonus.

Jag var lite nervös över att använda kikärtsspad som äggsubstitut eftersom jag bara hade använt det i matlagning tidigare. Men inte hade jag behövt vara nervös! Det finns absolut ingen smak av kikärtor i dessa kakor. De smakar bara flottigt och sött precis som de ska. Det här är ett fantastiskt basrecept: fyllningen kan egentligen bytas ut till vad helst man är sugen på. Men kombinationen av vit choklad, valnötter och apelsin gör kakorna larvigt drömmiga och härligt juliga.

Ingredienser cookies

8 stora cookies

100 g veganskt margarin
1,5 dl socker
2 msk kikärtsspad
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 g vegansk vit choklad (jag använde iChoc White Vanilla)
50 g valnötter
1 apelsin, zesten

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.

2. Vispa smöret och sockret krämigt med elvisp. Mixa ner kikärtsspadet.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa ner det i smörblandningen. Degen har rätt konsistens när den är mjuk och krämig men ändå formbar. Om degen är för smulig kan du pressa ner lite apelsinsaft; är den för lös kan du hälla ner lite mer mjöl.

4. Hacka chokladen och valnötterna grovt, och riv apelsinskalet. Blanda ner i degen så att allting är jämnt fördelat.

5. Forma 8 bollar av degen och se till att det finns mycket utrymme mellan degbollarna på plåten. Kakorna flyter ut mycket i ugnen.

6. Sätt in kakorna i mitten av ugnen i 10 minuter. De kommer se ofärdiga ut när du plockar ut dem, men de antar fastare form i rumstemperatur. Låt kakorna vila i en halvtimme innan du hugger in.

Fler Väldigt vegojul-recept:

1 december: Pepparkaksdrömmar med mandel
2 december: Grönkålssallad med rostade valnötter och granatäpple
3 december: Varm choklad med kanel och grädde
4 december: Vegansk risgrynsgröt med kanel och önskemandel
5 december: Veganska skagensnittar

Spana in bloggen i morgon för ett nytt, juligt recept i Väldigt vegos julkalender. Väldigt vego hittar du också på InstagramFacebook  och Bloglovin. Följ mig gärna där!

4 svar på ”Cookies med vit choklad, valnötter och apelsin”

  1. […] Cookies med vit choklad, valnötter och apelsin Vit choklad-blondies med lemoncurd-täcke Mjuk morotspepparkaka med glasyr Kladdkaka med hallon och karamelliserade valnötter […]

  2. […] Cookies med vit choklad, valnötter och apelsin Havrekakor med choklad och rostad mandel Vit choklad-blondies med lemoncurd-täcke Vanilj- och äppelkaka med glasyr av brynt smör […]

  3. Vad brukar du använda för smör?
    Jag har testat 2 olika veganska och oavsett blir kakorna väldigt mjuka och faller isär rätt mycket (oavsett är det de godaste kakorna jag någonsin smakat!). Jag tänker att det borde bero på smöret?

    1. Jag har inte testat runt men använder typ alltid Floras mjölkfria med gott resultat. Generellt tycker jag dock att kakor alltid blir mjukare/flyter ut mer med veganskt margarin vs smör. Men om du vill ha en fastare konsistens tänker jag att du kan använda mer mjöl, och för lite mer knaprighet kanske 1-2 msk ljus sirap.

Lämna ett svar