Ja, hörni. Jag är nog absolut sist på bollen men nu har även jag äntligen provat Anammas formbar färs. Herrejäklar vad jag älskar färsen! God smak, svinlätt att forma och håller ihop fantastiskt fint. Jag använder halvfabrikat hyfsat sällan men det känns så kul att kunna variera färsbollar med olika smaksättningar in i oändligheten tack vare formbara färsen. Vem behöver någonsin äta köttfärs igen?
Några tips för att använda Anammas formbar färs: Försök inte skynda på upptiningen för tining i micro eller annan snabb värme kan förstöra bindningsmedlet. Förpackningen säger minst 30 minuter, men min formbara färs var rejält djupfryst efter 30 minuters tining (den har å andra sidan legat i frysen i snart ett halvår). Min färs fick tina i två timmar innan den var redo. Helt enkelt: räkna med att en halvtimme kanske inte räcker. Det funkar dock skitbra att tina färsen under dagen i kylskåp om du inte har tid att vänta fler timmar på tining när det är middagsdags.
Färsbollarna funkar också UTMÄRKT att frysa. Jag lagade och stekte en stor uppsättning som jag frös in direkt. Någon vecka senare när det var dags för middag kokade jag bara pasta och slängde ihop tomatåsen. När tomatsåsen nästan var klar slängde jag ner bollarna i såsen. De var genomkokta på några minuter. På så vis fick jag ihop middagen på 20 minuter!
Jag har provat lite olika smaksättningar på formbar färs men det här är en favorit. Fetaostfyllda färsbollar med soltorkade tomater och basilika ger en rik smak med umami, örtighet och sälta. Tillsammans med en kryddig tomatsås har man en lättlagad och svingod rätt.
Fetaostfyllda färsbollar
ca 25 bollar (ca 4 portioner)
425 g Anamma formbar färs
100 g soltorkade tomater (på burk i lag), avrunna
½ kruka basilika
1 vitlöksklyfta
150 g fetaost
salt
nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Tina färsen långsamt i minst 30 minuter i rumstemperatur.* Lägg den i en stor skål.
2. Hacka soltorkade tomater och basilika fint. Pressa vitlöken och smula fetaosten. Rör ner i skålen och krydda med salt och rejält med peppar.
3. Blanda med händerna eller en gaffel och forma sedan till bollar.
4. Stek på medelvärme i olja och skaka pannan ofta. De är klara när de har fin färg och är varma rätt igenom, efter cirka 5-10 minuter.
* Stressa inte på upptining. Scrolla upp för att läsa mer om tiningsprocessen.
Pasta med kryddig tomatsås
4 portioner
400 g spagetti
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
800 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 msk agavesirap
1 krm cayennepeppar
nymald svartpeppar
salt
0,5 kruka basilika
Gör så här:
1. Koka upp rikligt med saltat vatten till spagettin. Koka därefter pastan enligt instruktionerna på förpackning.
2. Finhacka gul lök och vitlök. Stek löken mjuk i olja utan att den tar färg.
3. Häll på krossade tomater, tomatpuré, agavesirap, cayennepeppar, svartpeppar och salt.
4. Låt sjuda under lock i 5-10 minuter, eller längre om du har gott om tid. Rör om då och då.
5. När tomatsåsen är klar klipper du ner en halv kruka basilika och låter den koka in i såsen någon minut.
6. Vänd ner färsbollarna i såsen. Om de är frysta behöver de koka med i några minuter innan de är genomvarma.
7. Servera pastan med tomatåsen och färsbollarna.
Du kanske också gillar:
Pastagratäng Ziti med kryddig tomatsås och mozzarella
Carbonara med halloumi och soltorkade tomater
Panerad mozzarella med kryddig paprika- och tomatsås
Väldigt vego finns på Instagram, Facebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!
[…] på svamp, svarta bönor och sesamfrön Kikärtsbiffar med jordnötter Rödbetsbiffar Morotsbiffar Färsbollar med soltorkade tomater och fetaost […]
Hej!
Tack för receptet! Jag har inspirerats av det men använde istället för formbar färs min egen bönfärs som jag har kryddat som du, med basilika och soltorkade tomater. Fylld med feta, vilken bra idé!! Tack för det!
Vad kul! Låter väldigt gott 🙂