Fransk persikokaka är en perfekt sommarkaka som är superlätt att göra och dessutom enkel att variera efter vad man har hemma. Trots så få ingredienser och så lite arbetstid blir kakan verkligen sjukt god.
Det här receptet är en twist på klassikern fransk hallonkaka. Det speciella med franska kakor är att det inte finns något smör i smeten utan att det hyvlas på över kakan precis innan den ska in i ugnen. Det gör att kakan får en något marängaktig smak.
Jag bakade fransk hallonkaka med frysta hallon för första gången för några år sedan och blev hooked på hur god och annorlunda den är. I denna franska persikokaka har jag använt somriga persikor och toppat med mandelflarn för extra crunch.
Ingredienser fransk persikokaka med mandel
Ca 8 bitar
2 ägg
2 dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 knivsudd salt
2 mogna persikor
100 g smör, kylskåpskallt
20 g mandelflagor
Till servering:
Lättvispad grädde
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en pajform eller springform med matfett.
3. Vispa ägg och strösocker med elvisp tills det är vitt och pösigt.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och en knivsudd salt. Vispa ner i äggsmeten tills allt går ihop.
5. Skrapa ner smeten i mitten av pajformen. Det gör ingenting om smeten inte vill nå ut i kanterna eftersom smeten flyter ut mycket i ugnen.
6. Dela persikorna i tunna klyftor. Fördela klyftorna jämnt över hela smeten.
7. Hyvla ner smöret över kakan och sätt in den i mitten av ugnen.
8. Kakan ska gräddas i ca 35 minuter totalt. Efter 20 minuter i ugnen strösslar du över mandelflagorna och gräddar därefter ytterligare 15 minuter. När kakan har fin färg är den redo att plockas ut ur ugnen.
9. Låt din franska persikokaka svalna och servera den sedan med lättvispad grädde.
Du kanske också gillar:
Vanilj- och äppelkaka med glasyr av brynt smör
Kladdkaka med hallon och karamelliserade valnötter
Mjuk morotspepparkaka med glasyr
Väldigt vego finns på Instagram, Facebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!
[…] receptet är en twist på klassikern fransk hallonkaka, och även en twist på min superpopulära fransk persikokaka med mandel. I den här versionen är smeten lite annorlunda eftersom den har både mandelmjöl och […]
[…] Fransk persikokaka med mandel Bakelse med lemon curd och grädde Mjuk morotspepparkaka med glasyr […]
Persikokakan med mandelflarn gjorde stor succé hos hela familjen, bra nu när vårt persikoträd ger så mycket frukt! Odlar i söderläge i Nacka och får 40-50 persikor godare och sötare än från någon affär.
Hans
Vad kul att höra! Låter som fantastiskt goda persikor. Lyx!
Som tur var hittade jag tillbaka till ditt fenomenala recept på fransk Persikokaka. Finessen är ju som du säger att hyvla på smöret, för att få den marängiga feelingen!
Har gjort den kakan 6-7 gånger nu, bästa receptet!
Så kul att höra!