Gnocchi är något jag ofta ser till att ha hemma eftersom det är perfekt lat-middag. Den här gnocchin med svartkål, valnötter och brynt citron- och salviasmör må låta lite småfancy men den går att slänga ihop på 15 minuter. Maximal lyxkänsla med minimal arbetsinsats. Perfekt vardagsrätt, alltså!
Den här rätten kom till liv när jag gnocchi, valnötter och salvia hemma och insåg att det lät som en rätt god måltid. Jag bad min kille köpa hem svartkål – vilket jag aldrig någonsin hade lagat förut – och lo and behold så var middagen typ serverad. Och trots den minimala matlagningstiden utgjorde alltihop en liten smakexplosion.
Ps. Svartkål är ju fantastiskt! Kommer absolut köpa hem det igen innan det försvinner ur säsong.
Ps 2. Brynt smör förgyller många rätter och bakverk. Ge det en chans om du inte har gjort det förut!
Gnocchi med svartkål, valnötter och brynt citron- och salviasmör
4 portioner
Gnocchin:
800 g potatisgnocchi
100 g valnötter
150 g svartkål
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
1/2 citron, zesten
1/2 dl vatten
nymald svartpeppar
smör till stekning
Citron- och salviasmör:
100 g smör
1/4-1/2 citron, saften
1 kruka salviablad, grovhackade
Till servering:
50 g nyriven parmesan
Gör så här:
1. Rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de har fått färg. Ställ åt sidan.
2. Skala och finhacka vitlök. Kärna ur chilin och finhacka den. Riv citronzest.
3. Skölj svartkålen och skär bort stammen. Skär den i stora bitar.
4. Stek svartkålen och gnocchin i smör tillsammans med vitlök, chili och citronzest på medelvärme. Häll på vattnet och krydda med svartpeppar. Rör om ofta och låt steka i cirka 5 minuter tills kålen och gnocchin har mjuknat och fått fin färg.
5. Medan gnocchin steker på, smält smör i en kastrull på medelhög värme tillsammans med grovhackade salviablad och en skvätt citron. Vispa ständigt. Efter ett tag får smöret en gyllenebrun färg och doftar söt kola. Då är det klart!
6. Servera gnocchin med det brynta smöret och parmesan.
Du kanske också gillar:
Sötpotatisgnocchi med pestohack och brynt smör
Gnocchigratäng med aubergine i tomatsås
Krämig pasta med grönkål, svamp och valnötter
Krämig pasta med päron, gorgonzola och valnötter
Väldigt vego finns på Instagram, Facebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!
Skitgott.. Har gjort detta två ggr nu.
Åh vad kul! Blir ju sugen på det själv nu 🙂
Så gott!
Visst är det? 🙂