Efter en lång vandringssemester med lättlagade stormköksrätter och på tok för många hamburgare och pizzor på dåliga vägkrokar runtom i Sverige så längtade jag mer än något annat efter potatis (!) och efter något som känns fräscht. Den här rätten drömde jag ihop efter ännu en pizza, och den blev så sjukt god! Det här är en härlig sommargnocchi och den är så fint balanserad. Krispig gnocchi paras med fräschör från tomater och nektarin, mozzarellan bidrar med krämighet, basilikan med kryddighet och den citronmarinerade zucchinin med lite syra. Ytterligare en bonus är att den är otroligt lättlagad och klar på under 20 minuter!
Gnocchi med nektarin- och mozzarellasallad och citronmarinerad zucchini
4 portioner
Gnocchi
800 g potatisgnocchi
2 stora vitlöksklyftor
smör till stekning
Citronmarinerad zucchini
1 liten zucchini
1/2 citron, saften
Nektarin- och mozzarellasallad
2 tomater
2 nektariner
125 g mozzarella
1/2 kruka basilika
salt
nymald svartpeppar
Till servering:
50 g nyriven parmesan
1 dl pumpakärnor, rostade
Gör så här:
1. Skär zucchinin i tunna skivor, gärna med osthyvel eller mandolin. Pressa över citronsaften, blanda ihop och ställ sedan åt sidan. Låt gärna stå i 20 minuter.
2. Tärna tomaterna, lägg dem i ett durkslag och krama ut så mycket vätska du kan ur tomaterna. Kärna ur och tärna nektarinerna. Tärna mozzarellan och finhacka basilikan. Blanda ihop tomater, nektariner, mozzarella och basilika. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
3. Skala vitlöksklyftorna och mosa den med den platta sidan av en knivsegg. Stek gnocchin med vitlöken i rikligt med smör på medelvärme i cirka 5-10 minuter tills gnocchin är krispig och har fått lite färg.
4. Servera gnocchin med citronmarinerad zucchini och nektarin- och mozzarellasalladen. Toppa gnocchitallriken med nyriven parmesan och rostade pumpakärnor.
Du kanske också gillar:
Gnocchi med svartkål och brynt citron- och salviasmör
Sötpotatisgnocchi med pestohack och brynt smör
Gnocchigratäng med aubergine i tomatsås
Väldigt vego finns på Instagram, Facebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!