Gravad morot är något jag har varit sugen på att prova i ett par år nu. Nu var det dags! Det här var busenkelt att göra. Det kräver lite förberedelse eftersom moroten ska ligga i lagen i minst 12 timmar, men själva arbetsinsatsen är max 10 minuter.
Gravad morot låter kanske knäppt om du inte gjort det förut men jäklar vad gott det blir. Smaken från morot består, men får ett nytt djup med gravningen. Min mamma var rejält skeptisk till att prova detta (”Jag hatar ättika. Smakar det bara ättika?”) men från första tuggan var hon såld. Nu insisterar hon på att detta ska serveras på julafton. Jag är bombsäker på resten av familjen kommer känna likadant, och du också om du ger det en chans!
Gravad morot
3 grova, stora morötter (cirka 450 g)
1 dl grovsalt/flingsalt
Lag
0,75 dl vatten
10 vitpepparkorn
1 kruka dill
1 msk 12 % ättikssprit
3 msk strösocker
1 lagerblad
en nypa salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C och häll saltet i en trång, liten form (t.ex. en avlång brödform).
2. Skala morötterna och lägg i formen. Baka morötterna mitt i ugnen i ungefär 40–50 minuter. Morötterna ska vara lite al dente när du tar ut dem. Låt morötterna svalna helt.
3. Medan morötterna står i ugnen gör du lagen. Repa av dillen och lägg stjälkarna i en kastrull (spara dillbladen till servering). Krossa vitpepparen med sidan av en kniv och blanda ner tillsammans med resten av ingredienserna till lagen. Låt koka upp, och rör om lite så att sockret löser upp sig. Låt lagen svalna.
4. Lägg morötterna i dubbla plastpåsar tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut. Låt ligga kallt i minst 12 timmar.
5. Vid servering: Finhacka dillen. Låt morötterna rinna av. Torka av dem lite lätt och rulla morötterna i dillen. Skiva morötterna tunt på längden. Dekorera med dill.
Och så här ser det alltså ut exakt varenda gång jag ska fota. Henning är så larvigt nyfiken på maten jag lagar.
Väldigt vego hittar du också på Instagram, Facebook och Bloglovin. Följ mig gärna där!
Kul idé men vi skulle nog säga nja på den. Smakade inte så gott
Trist att höra, men allt är inte för alla. Hos oss blev det succé 🙂 Hoppas du hittar något annat på julbordet som du gillar!
Riktigt bra recept rekommenderar
Hej, ska göra morötterna i morgon och undrar hur tjocka ska dom vara eller hur tunna? Skär jag dom innan dom bakas i ugnen eller efteråt?
Tack
Marie
Hej! Roligt att du vill göra den gravade moroten! Jag tycker tjocka/stora morötter är bäst att jobba med. Är de för tunna kommer de bli svåra att skära upp. Du skalar morötterna innan de åker in i ugnen, men skär inte upp dem förrän vid servering. Skär så tunna skivor som möjligt!
Gjort detta för andra året i rad. Jättegott! Men har råkat göra fel bägge gångerna och skivat morötterna innan de åkt in i ugnen. Tycker det blivit toppen ändå! Har minskat tiden i ugnen bara 🙂
Kul att det också funkar! 🙂 Aldrig provat det. Däremot har jag morötter i lag i kylskåpet just nu!
hej! vill prova detta med morötterna för att impa på syrran,men jag har läst flera som tycker de blir alldeles för salt, o det är jag livrädd för.förstör man det om man sköljer av morötterna efter ugns baket? el vad är ditt råd? o hur blir de bäst att göra.väldigt tacksam för svar då julafton närmar sig med stormsteg..mvh Therese
Hej! Såg inte din kommentar förrän nu. För det första så är morötter en billig råvara så det är lätt att gör en ”testmorot” för att helt enkelt se ad man själv tycker. Jag brukar skrapa/skaka av saltet. Är ju stora flingor så jag tycker inte det behöver sköljas av eller göras nåt mer än så. Ingen jag har bjudit detta på tycker det har varit för salt men det är ju väldigt personligt, som med så mycket annat!
Kan man tillaga/ grava detta några dagar i förväg eller bör det bli klart samma dag som man ska äta?
Går jättebra att förbereda några dagar innan!