Griljerad kålrot (istället för julskinka)

Nu var det säkert 10 år sedan jag åt julskinka men julskinkan har alltid varit en av få rätter där jag klarar av senap, som annars är en av mina topp 5 värsta smaker. Så vad kan en vegetarian äta istället för skinka? En massa grejer! Exempelvis: Seitanskinka, fejkskinka från t.ex. Astrid och aporna eller någon griljerad kål.

Jag har varit nyfiken på griljerad kålrot länge, och är så glad att jag tog mig för att göra det i år! Det är superenkelt att laga och blir riktigt gott. Ja, det smakar fortfarande kålrot, men med ett gäng kryddor blir det riktigt smarrigt.

Ingredienser griljerad kålrot

500-800 g kålrot (jag hade 500 g)
ca 2 l vatten
1,5 grönsaksbuljongtärning
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
10 svartpepparkorn
2 tsk salt
ev. 1 tsk liquid smoke (för en rökig smak)
Griljering:
2 msk senap
0,5 dl ströbröd

Gör så här:

1. Skala kålroten. Lägg den i en kastrull med vatten så att det täcker ytan. Häll ner övriga ingredienser (förutom senap och ströbröd) i vattnet och låt koka under lock i cirka 1,5–2 timmar beroende på kålrotens storlek. Kålroten är klar när den är mjuk rakt igenom, ungefär som kokt potatis. Häll av all lag och peta bort kryddorna. Låt kålroten svalna tills den är hanterbar.

2. Sätt ugnen på 225 grader. Klä en liten form med bakplåtspapper. Pensla kålroten med senap och rulla försiktigt i ströbröd. Placera försiktigt i formen.

3. Sätt in kålroten i mitten av ugnen i cirka 10–15 minuter, tills griljeringen har fått fin färg.

Fler Väldigt vegojul-recept:

1 december: Pepparkaksdrömmar med mandel
2 december: Grönkålssallad med rostade valnötter och granatäpple
3 december: Varm choklad med kanel och grädde
4 december: Vegansk risgrynsgröt med kanel och önskemandel
5 december: Veganska skagensnittar
6 december: Cookies med vit choklad, valnötter och apelsin
7 december: Gravad morot
8 december: Brända mandlar med smak av apelsin
9 december: Veganska kroppkakor med svamp och örter
10 december: Vegansk rocky road med popcorn
11 december: Brysselkål med karamelliserad rödlök och mandel 
12 december: Saffransmuffins med mandel och apelsin
13 december: Veganska k*ttbullar med svamp och svarta bönor
14 december: Veganska lussebullar med eller utan mandelmassa
15 december: Krämig vegansk rotfruktsgratäng
16 december: Äppelgrottor med hemlagat äppelmos
17 december: Vegansk svampsill – tre varianter
18 december: Veganska havrekakor med choklad och rostad mandel
19 december: Smördegspajer med krämig grönkåls- och svampfyllning
20 december: Rödkålssallad med apelsin och valnötter
21 december: Cake pops med pepparkaka

Spana in bloggen i morgon för ett nytt, juligt recept i Väldigt vegos julkalender. Väldigt vego hittar du också på InstagramFacebook  och Bloglovin. Följ mig gärna där!

Lämna ett svar