Grönkålspaj med ädelost och valnötter

Har du grönkål över från julbordet? Då måste du laga den här svingoda pajen. Denna grönkålspaj innehåller ungefär allt som är gott: grönkål, karamelliserad rödlök, västerbottenost, ädelost och valnötter. Jamen ni hör ju! Ni måste laga denna!

Jag bjöd min familj på denna under juldagen och ALLA älskade den för att den är så smakrik och balanserad – även de som inte ens gillar ädelost.

Ingredienser till grönkålspaj

4-6 portioner, beroende på hur mycket sallad och bröd du har till

Pajskalet:
2 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl (kan ersättas med vetemjöl)
125 g kylskåpskallt smör (+ extra till formen)
1 tsk salt
3 msk kallt vatten

Fyllningen:
200 g färsk grönkål
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 tsk agavesirap
100 g ädelost
100 g valnötter
olja till stekning
salt och peppar

Äggstanningen:
3 ägg
2,5 dl havregrädde
150 g riven västerbottenost
0,5 tsk salt
0,5 tsk paprikapulver
En nypa kanel (och/eller muskost)
Finmald svartpeppar

Gör så här:

1. Smöra och mjöla en pajform. Skär smöret i små bitar. Blanda mjölet och saltet och nyp ihop med smöret. När det är en smulig massa tillsätter du vattnet och blandar snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i pajformen och nagga botten med en gaffel. Låt vila cirka 30 minuter i kylen. Förgrädda pajskalet i cirka 15 minuter på 225 grader. Låt svalna medan du förbereder fyllningen.

2. Koka upp kastrull med lättsaltat vatten. Repa och grovhacka grönkålen och förväll den i cirka fem minuter. Låt rinna av i durkslag.

3. Skiva rödlöken tunt och stek den tillsammans med smör, sirap och salt på medelvärme tills den är mjuk och har fin färg. Pressa ner vitlöken och låt steka med den sista minuten. Vänd i grönkålen och blanda runt.

4. Fyll pajskalet med grönkåls- och lökfyllningen.

5. Vispa ihop äggstanningen och häll över pajen.

6. Smula ädelosten över pajen. Grovhacka valnötterna och strössla dem över toppen.

6. Ställ in pajen i ugnen i cirka 35-40 minuter i nedre delen av ugnen på 175 grader. När du tar ut pajen ska äggstanningen ha stelnat och valnötterna ha fått färg.

7. Skär upp din grönkålspaj, och servera gärna med bröd och sallad.

Du kanske också gillar:

Grönkålssallad med rostade valnötter och granatäpple
Chorizo- och spenatpaj med karamelliserad rödlök och fetaost
Det kompletta veganska julbordet: 24 recept på mat, bak och godis

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

Kommentera