Grönkålssallad med valnötter och granatäpple

Grönkålssallad borde stå på alla julbord. I alla fall den här grönkålssalladen för herrejävlar vad god den är. Jag har bjudit på den många gånger och den får alltid beröm. Bäst av allt är att den tar typ 20 minuter att slänga ihop, och står sig bra ett par dagar i kylskåp.

Jag föredrar att använda grönkål på knippe för att jag tycker det är lättare att rensa bort den hårda stjälken då. När man äter rå grönkål ska man alltid se till att massera den. Har man aldrig masserat grönkål förut tycker man att det låter idiotiskt, men det gör hela skillnaden. Färgen blir intensivare, konsistensen mjukare och mer lättuggad och smaken mindre bitter och jordig. Lovar att det är SÅ gott!

Var inte rädd för att använda granatäpple. Det är inte svårt att få ut kärnorna om man vet hur man ska göra. Mitt bästa hack för detta är att rulla granatäpplet mot en hård yta (så att kärnorna släpper från väggarna) och dela den på mitten med en kniv. Därefter håller jag granatäppelhalvan i handen med skalet uppåt och bankar ut kärnorna (i en skål) genom att slå hårt på skalet med en träsked. Plättlätt!

Ingredienser

4 middagsstora portioner (som tillbehör på julbordet räcker den till ca 10 personer)

Grönkålssallad:
Ett knippe grönkål (ca 150 g)
2 svenska äpplen
100 g valnötter
1 rödlök
1 granatäpple, kärnorna
0,5 kruka bladpersilja

Dressing:
0,5 citron, saften
3 msk olivolja
1,5 tsk agavesirap
salt och peppar

Gör så här:

1. Skölj och repa grönkålen (jag brukar dra bort bladen från stjälken för hand). Riv bladen i mindre bitar med händerna och lägg i en stor skål. Pressa/torka ut vattnet från grönkålen.

2. Rör ihop dressingen och häll den över grönkålen. Massera in dressingen i grönkålen tills kålen blivit mjuk och fin (ca 5–10 minuter).

3. Grovhacka valnötterna och rosta dem några minuter i torr stekpanna. Håll koll så att de inte bränns. Ställ åt sidan.

4. Hacka äpplet och persiljan, och skiva rödlöken. Häll ner i salladen.

5. Toppa med granatäppelkärnorna och valnötterna. Ät och njut av din grönkålssallad!

Fler matiga sallader:

Örtig färskpotatissallad med västerbottenost och pinjenötter (S)
Sallad med rostad potatis, sparris och västerbottenost
Supersnabb ajvarbulgursallad med inspiration från Mellanöstern (S)

Väldigt vego finns också på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

4 svar på ”Grönkålssallad med valnötter och granatäpple”

  1. […] december: Pepparkaksdrömmar med mandel 2 december: Grönkålssallad med rostade valnötter och granatäpple 3 december: Varm choklad med kanel och grädde 4 december: Vegansk risgrynsgröt med kanel och […]

  2. […] Grönkålssallad med rostade valnötter och granatäpple Chorizo- och spenatpaj med karamelliserad rödlök och fetaost Det kompletta veganska julbordet: 24 recept på mat, bak och godis […]

  3. […] Grönkålssallad med rostade valnötter och granatäpple Pestopastasallad med ugnsbakad honungsrostad fetaost  Supersnabb ajvarbulgursallad med inspiration från Mellanöstern […]

  4. […] Grönkålssallad med rostade valnötter och granatäpple Sallad med rostad potatis, sparris och västerbottenost Pestopastasallad med ugnsbakad honungsrostad fetaost  Supersnabb ajvarbulgursallad med inspiration från Mellanöstern […]

Lämna ett svar