På julafton får det inte bli några långa eller krångliga matlagningar. Då är det här perfekt! Kanelkryddade sötpotatisklyftor är en beprövad klassiker som jag gör varje jul och som är riktigt lättlagad. Jag älskar sötpotatis, och sötpotatisens fina smak träder verkligen fram när den ugnsrostas med kanel.
Ingredienser kanelkryddade sötpotatisklyftor
2 stora sötpotatisar
1 msk kanel
1 msk paprika (gärna rökt)
1 msk torkad rosmarin
3 msk rapsolja
Flingsalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skölj sötpotatisen noggrant och torka den torr. Skär bort eventuella gropar, trådar och skavanker på potatisen, men behållet skalet på. Skär potatisen i klyftor.
3. Lägg potatisklyftorna på en bakpappersklädd plåt. Häll över kryddorna (ej saltet), och olja. Blanda ihop allt med händerna så att kryddorna och oljan fördelas jämnt över sötpotatisen.
4. Sätt in i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Vänd gärna på dem halvvägs så att de får färg på bägge sidor. Ta ut dem ur ugnen, smaka av och strössla över flingsalt efter tycke och smak. Servera dina kanelkryddade sötpotatisklyftor tillsammans med all annan smarrig julmat!
Fler Väldigt vegojul-recept:
1 december: Pepparkaksdrömmar med mandel
2 december: Grönkålssallad med rostade valnötter och granatäpple
3 december: Varm choklad med kanel och grädde
4 december: Vegansk risgrynsgröt med kanel och önskemandel
5 december: Veganska skagensnittar
6 december: Cookies med vit choklad, valnötter och apelsin
7 december: Gravad morot
8 december: Brända mandlar med smak av apelsin
9 december: Veganska kroppkakor med svamp och örter
10 december: Vegansk rocky road med popcorn
11 december: Brysselkål med karamelliserad rödlök och mandel
12 december: Saffransmuffins med mandel och apelsin
13 december: Veganska k*ttbullar med svamp och svarta bönor
14 december: Veganska lussebullar med eller utan mandelmassa
15 december: Krämig vegansk rotfruktsgratäng
16 december: Äppelgrottor med hemlagat äppelmos
17 december: Vegansk svampsill – tre varianter
18 december: Veganska havrekakor med choklad och rostad mandel
19 december: Smördegspajer med krämig grönkåls- och svampfyllning
20 december: Rödkålssallad med apelsin och valnötter
21 december: Cake pops med pepparkaka
22 december: Griljerad kålrot
23 december: Mjuk morotspepparka med frosting
Det här var det sista inlägget i Väldigt vegos julkalender. Hoppas du har gillat kalendern och hittat inspiration att fylla på ditt julbordet med något grönt! Väldigt vego hittar du också på Instagram, Facebook och Bloglovin. Följ mig gärna där!
Hej!
Skall dessa serveras varma och i så fall kan man göra dem dagen innan och värma dem?
Jag tycker de är godast varma, men funkar kalla/ljumna också. Det går absolut att göra dem dagen innan, men då kanske man vill lägga på lite folie när man värmer på dem så att de inte får ny färg 🙂