Knäckig smulpaj med hallon och brynt smör

Det här mitt absoluta go to-recept på smulpaj. Jag gör smulpaj OFTA och har nu bakat efter det här receptet cirka 100 gånger och antagligen bjudit minst trettio personer på denna smulpaj. Kombinationen av brynt smör och brun farin ger mer av en kolasmak till smuldegen, medan sirapen bidrar till en mer knäckig yta. Pajen blir svingod, och jag har helt ärligt bjudit flera personer som fått ont i magen för att de inte har kunnat sluta äta av den. Så med den varningen utfärdad har du här mitt bästa recept på smulpaj!

Tips! Du kan byta hallonen mot andra bär såsom vinbär, björnbär eller blåbär.

Tips! Den här pajen är superenkel att göra glutenfri genom att rakt av byta ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix och rena havregryn. Du hittar båda i glutenfria hyllan i mataffären!

Knäckig smulpaj med hallon och brynt smör

Ingredienser för 1 paj, ca 8 bitar

500 g frysta hallon
1 msk potatismjöl
1 msk strösocker
125 g smör
3 dl vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)
1 1/2 dl havregryn (välj ren havre för glutenfri)
1/2 dl strösocker
1/2 dl brun farinsocker (eller strösocker)
1/2 dl ljus sirap
en nypa salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).

2. I en pajform, blanda frysta hallon med strösocker och potatismjöl.

3. Bryn smöret: Låt det smälta på hög värme i en tjockbottnad kastrull. Vispa några gånger så att det inte bränner fast. När smöret börjar stiga som ett skum får det en gyllenbrun färg och doftar söt kola. Då är det klart. Ställ det brynta smöret åt sidan.

4. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, brun farin, sirap och salt i en bunke. Häll till sist ner det brynta smöret och blanda tills allt går ihop till en fin smuldeg.

5. Fördela smuldegen i ett jämnt täcke över hallonen.

6. Grädda pajen i ugnen i ca 20-25 minuter. Ta ut pajen när den har fått en gyllene färg.

7. Servera smulpajen med vaniljsås eller en klick vaniljglass.

Du kanske också gillar:

Knäckig smulpaj med äpple och hallon (vegansk)
Fransk persikokaka med mandel
Fransk björnbärskaka med mandel

Väldigt vego finns även på InstagramFacebook och Bloglovin. Följ mig gärna där!

Lämna ett svar