Kryddig koreansk färs med snabbpicklad gurka

Koreansk färs är något jag har velat prova i flera månader, så en dag när killen var hemma hos mig var det dags! Utmaningen att hitta maträtter som min vegoskeptiska kille äter fortsätter. Men det här är en sådan rätt som gick hem! Just sojafärs har varit en enorm räddare i nöden för oss eftersom det är ”vanlig” mat som inte kräver någon direkt omställning från köttätarlivet. Färsen är inspirerad av Zeinas Kitchen, så jag tackar för inspirationen. I min koreanska färs har jag tillsatt morötter för en liten extra dos grönsaker. Jag servar också rätten med stekt ägg för mer protein och mättnad (men detta kan givetvis uteslutas för en vegansk rätt), samt en syrlig snabbpicklad gurka för fräschör. Det blir så gott! Dessutom är det här en snabblagad rätt som inte kräver någon större ansträngning. En perfekt vardagsrätt, alltså!

Koreansk färs

4 portioner

300 g sojafärs
2 morötter
4 salladslök
3 vitlöksklyftor
1 1/2 msk färsk riven ingefära
1 röd chili (eller mindre efter smak)
1/2 dl soja
1/2 dl kokossocker
1 msk sesamolja
Ev. Sriracha/chilisås
rapsolja till stekning

Till servering:

4 portioner råris
4-6 stekta ägg
Sesamfrön

Gör så här:

1. Börja med att göra smaksättningen i en skål. Pressa tre vitlöksklyftor, riv ingefära och finhacka chilin. Blanda tillsammans med soja, kokossocker och sesamolja. Ställ åt sidan.
2. Riv morötterna och fräs dem i olja. Vänd ner sojafärsen och stek i någon minut till dess att den börjar tina. Häll på smaksättningen och stek på medelvärme.
3. Hacka salladslöken. När färsen börjar bli genomvarm, tillsätt salladslöken och fräs 1-2 minuter till.
4. Smaka av färsen med mer soja, vitlök eller chili(sås) om det behövs.

5. Servera koreansk färs med råris, stekta ägg, snabbpicklad gurka (se recept nedan) och sesamfrön.

Snabbpicklad gurka

0,5 gurka
3 msk risvinäger
1,5 tsk agavesirap (kan ersättas med 1 msk strösocker)
1 tsk salt

Gör så här:

1. Blanda risvinäger, agavesirap och salt i en lufttät burk tills saltet har löst upp sig.

2. Skiva gurkan tunt (t.ex. med osthyvel) och blanda ner den i lagen.

3. Rör runt och ställ sedan in i kylskåpet.

Kommentera