Snabb och kryddig böngryta med majs

En snabb och kryddig böngryta med majs? Yes please!

Jag har fått en nytändning för bönor och grytor. Grytor är kanske den bästa maten för att ta tillvara på rester så det är sällan jag lagar en gryta utan att slänga ner ett gäng rester och grönsaker som sjunger på sista versen. Den här grytan kom till efter en tacokväll då vi hade en hel del rester. Jag utgick ifrån resterna och det vi hade i skafferiet och det blev så gott!

Denna kryddiga böngryta går snabbt att laga samtidigt som den är ordentligt smakrik och dessutom innehåller många fina näringsämnen. En riktigt bra vardagsrätt, alltså!

Snabb böngryta med majs

4 portioner

Ingredienser:

1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
800 g krossade tomater
70 g färsk spenat
4 msk tomatpuré
1 ½ msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
1 msk agavesirap (eller strösocker)
1 msk spiskummin
1 msk smör/margarin
1 krm cayennepeppar (eller mer efter smak)
nymald svartpeppar
salt
1 tetra svarta bönor (400 g)
1 tetra kidneybönor (400 g)
1 burk majs (150 g)
½ kruka färsk basilika
rapsolja till stekning

Till servering:
Ris för fyra personer

Gör så här:

1. Finhacka gul lök och vitlök. Stek löken mjuk i olja utan att den tar färg.

2. Häll på krossade tomater och alla övriga kryddor och smaksättningar, men vänta med basilikan och spenaten.

3. Häll av och skölj av bönorna. Häll ner bönorna och majsen i tomatsåsen och låt såsen småkoka i 5-10 minuter tills bönorna har mjuknat. Rör om då och då.                      

4. När såsen har tjocknat och kokat ihop klipper du ner en halv kruka basilika och låter den koka in i någon minut. Späd med vatten om du vill ha en lösare sås.

5. Servera grytan med ris.

Du kanske också gillar:

Kryddig shakshuka med blomkålsris
Kryddig gryta med sötpotatis och halloumi 
Paneer garam masala 
Mild curry med tofu och cashewnötter 

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

Kommentera