Kryddig tacopaj med jalapeños + egen tacokryddmix

Min kille är tyvärr väldigt ovan vid vegomat så det är en ständig utmaning att försöka hitta någonting att laga som vi båda kan gilla medan jag gradvis vänjer honom vid fler grönsaker. Den här pajen gick dock hem direkt! Första gången jag lagade detta tog han om flera gånger och sa: “Det här var riktigt, riktigt gott”. Score! Kan det vara så att nästan alla gillar en kryddig tacopaj?

Utöver själva pajen ger jag också er receptet på en tacokryddmix som passar till alla dina tacobehov. Det blir godare och billigare att göra den själv, men självklart går det alldeles utmärkt att köpa en färdig kryddmix för den som inte orkar med extraarbetet vid pajlagningen.

 

Ingredienser till kryddig tacopaj

6 portioner

Pajskal

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2-3 msk vatten

Fyllning

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g sojafärs
1 burk tacosås (jag använder hot)
1 dl vatten
3 msk tacokryddmix (eller en färdigköpt tacokryddpåse)
1 dl röda jalapeños (på burk)
1 burk creme fraiche
2 tomater
100 g riven ost

Tacokryddmix

1,5 msk spiskummin
1,5 msk paprikapulver
1 msk oregano
1 msk malen koriander
1 msk chilipulver
2 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smöra och mjöla en pajform.

2. Skär smöret i små bitar. Blanda mjölet och paprikapulvret och nyp ihop med smöret. När det är en smulig massa tillsätter du vattnet och blandar snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i pajformen och nagga botten med en gaffel. Låt vila cirka 30 minuter i kylen. Förgrädda pajskalet i cirka 15 minuter på 225 grader. Låt svalna medan du förbereder fyllningen.

3. Finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk i olja.

4. Blanda ner färsen och tillsätt tacokryddorna. När färsen börjar mjukna i pannan, tillsätt tacosåsen och vattnet och låt koka ihop.

5. Tillsätt creme fraichen och koka in i såsen. Hacka jalapeños och blanda ner i färsen. Om du är känslig för hetta, börja med hälften och smaka av undan för undan.

6. Vänd ner färsfyllningen i pajskalet. Skiva tomater och lägg dem på fyllningen. Toppa med riven ost.

7. Grädda pajen i ugnen i cirka 20 minuter tills pajen har fin färg.

8. Servera pajen med en fräsch sallad, lite gräddfil eller creme fraiche och kanske några tortillachips.

Du kanske också gillar:

Grönkålspaj med ädelost och valnötter
Chorizo- och spenatpaj med karamelliserad rödlök och fetaost
Tortillapizza med päron, chevré, valnötter och honung

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

Kommentera