Äppelkaka är ett av mina absoluta favoritbakverk. Det blir liksom aldrig någonsin fel. Den här kakan är ingen ny twist utan helt klassisk mjuk äppelkaka med söta äpplen, kryddig kanel och en fantastiskt fluffig sockerkaka. Kakan blir hög och fin, och räcker alltså till många. Dessutom är den okomplicerad att baka och man har typ alltid ingredienserna till denna hemma? Perfekt att slänga ihop vid lite oväntat besök!
Visst, det är gott att servera kakan med både vispgrädde och glass, men vaniljsås är ju ändå den givna kompanjonen. En gång provade jag att göra vaniljsås från grunden. Det blev gott, men också svindyrt och tog en jäkla evighet så nuförtiden har jag lagt ner pretentionerna och kör klassisk marsanvaniljsås. Ingen har väl någonsin klagat på det?
Klassisk mjuk äppelkaka med kanel
10-12 bitar
Ingredienser:
2 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
½ dl mjölk
Äppeltärningar:
2 äpplen
2 tsk kanel
1 msk strösocker
Topping:
2 äpplen
strösocker och kanel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C och klä en springform (24 cm i diameter) med bakplåtspapper.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Vispa ägg och strösocker poröst.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
5. Häll ner mjölblandningen, det smälta smöret och mjölken i äggsmeten. Rör ihop till en slät smet.
6. Skala och kärna ur äpplena. Skär två av äpplena i tärningar och blanda med kanel och strösocker i en skål. Skär de andra två äpplena i klyftor och därefter i tunna skivor.
7. Rör ner äppeltärningarna i smeten och häll ner äppelsmeten i formen.
8. Toppa äppelsmeten med ett pärlband av äppelskivor. Börja utifrån och jobba dig in mot mitten.
7. Strö över strösocker och kanel och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 45-50 minuter. Kakan är klar när en provsticka kommer ut ren.
8. Tag ut äppelkakan och låt svalna innan du skär upp den. Servera med vaniljsås.
Du kanske också gillar:
Banankaka med choklad och valnötter
Fransk persikokaka med mandel
Fransk björnbärskaka med mandel
Väldigt vego finns på Instagram, Facebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!