Morotsbiffar med matvetesallad och hummus

Det här är ett av mina favoritrecept om jag ska bjuda på mat en vardag. Maten är klar på 40 minuter och precis alla människor verkar gilla den. Jag är alltid lite rädd för att göra grönsaksbiffar för jag har så många erfarenheter av biffar som faller sönder, är fullkomligt smaklösa eller bränner fast i stekpannan. Men dessa morotsbiffar är pålitliga! Tillsammans med en mättande matvetesallad och krämig hummus blir det en komplett rätt.

Det här receptet är en variant av ett recept från Ica. Biffarna är superenkla att göra, håller ihop väl och blir överraskande goda. De kanske inte ser så mycket ut för världen när de är i smet-form, men när de är färdigstekta har de en krispig och fin yta, samtidigt som de har en mjuk och saftig insida. Jag tillsätter chiliflakes i mina morotsbiffar för en extra kick, och ibland använder jag koriander istället för persilja om jag är på det humöret.

Matvetesalladen går att variera utifrån vad du har hemma, så har du någon överbliven grönsak i kylskåp kan du enkelt kasta ner den i salladen. Couscous, pärlcouscous och bulgur funkar fint till salladen om du inte har matvete hemma, och ruccola gör sig fint istället för spenat.

Hummus är alltid fantastiskt. Det finns tusen sätt att göra hummus, och jag har provat mig fram för att hitta precis rätt balans av syra, krämighet och krydda för min smak. Det receptet får ni här!

Vegan?

Använd bara kikärtsspad istället för ägg i morotsbiffarna, och hoppa över fetaosten.

4 portioner

Ingredienser:

Morotsbiffar
500 g morötter
0,5 kruka persilja
1 ägg (eller 3 msk kikärtsspad)
1 dl vetemjöl
3 msk sesamfrö
0,5 tsk chiliflakes
1 tsk salt
nymald svartpeppar

Matvetesallad
4 portioner matvete
1 vitlöksklyfta
1 kub grönsaksbuljong
0,5 kruka persilja
70 g bladspenat
100 g cocktailtomater
10 cm gurka
olivolja
en skvätt pressad citron
nymald svartpeppar

Hummus:
1 burk (400 g) kikärtor
0,5 citron, saften
3 msk olivolja (+ mer till servering)
2 msk vatten
2 msk tahini
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk spiskummin (+ mer till servering)
salt

Servera med:
Fetaost
Sesamfrön

Gör så här:

Morotsbiffarna

Skala och grovriv morötterna, och grovhacka persiljan (jag brukar riva bladen med händerna). Blanda i en bunke med de övriga biffingredienserna. Forma till cirka 12 små morotsbiffar. Stek i olja på medelvärme i cirka tre minuter på vardera sida. De ska vara lagom gyllenbruna.

Matvetesalladen
Koka matvetet enligt instruktionerna på paketet, men tillsätt grönsaksbuljong och en pressad vitlöksklyfta i vattnet innan du häller ner matvetet. Dela cocktailtomaterna och hacka gurkan. I en stor skål, häll i matvetet, tomaterna, gurkan, spenaten och persiljan. Rör om och smaka av med en skvätt pressad citron, nymald svartpeppar och olivolja.

Hummusen
Häll av och skölj kikärtorna (spara spadet om du ska göra veganska biffar!). Blanda alla ingredienser och mixa i matberedare eller med stavmixer tills len och krämig. Om du använder stavmixer behöver du pressa vitlöksklyftan innan du börjar mixa. Servera hummusen i skål. För en extra snygg servering kan du ringla över lite olivolja och toppa med spiskummin.

Här hittar du fler middagstips. Väldigt vego finns på InstagramFacebook  och Bloglovin. Följ mig gärna där!

Ett svar på “Morotsbiffar med matvetesallad och hummus“

  1. […] Matvetesallad med morotsbiffar och hummus  Blomkålsstek, örtpotatismos och pepparsås Fylld portabello med hasselbackspotatis och rödvinssås Pestopastasallad med ugnsbakad honungsrostad fetaost […]

Kommentera