Ibland föds de bästa recepten fram när man tvingas improvisera. Jag ville göra mozzarella sticks, men när jag kom hem från affären upptäckte jag att jag hade glömt bort att köpa både pankoströbröd och olja. Det var bara att tänka om och göra något vettigt med det jag hade hemma. I skafferiet gömde sig mandelmjöl, och det är ett riktigt gott alternativ till ströbröd. Så jag slängde ihop dessa godbitar. De här mozzarellapuckarna är örtigt kryddiga, krispiga och rent ut sagt förbannat goda.
Mozzarella i bit är mycket lättare att jobba med (då kan du till och med hoppa över vetemjölet), men om du verkligen inte får tag i det går det bra med ett par vanliga mozzarellabitar om du häller av vätskan och torkar av dem innan du sätter igång.
Jag serverar mina mozzarellapuckar med pasta, ruccola och en kryddig paprika- och tomatsås. Det enda minuset är att det blir mycket disk av den här rätten, men det är det väl värt! Det här är en riktig wow-rätt.
4 portioner
Mandel- och örtpanerad mozzarella:
400 g mozzarella i bit utan lag
1 dl vetemjöl
1 ägg
1,5 dl mandelmjöl
1 msk finriven parmesan
3 msk finhackade, blandade örter (färska eller torkade)
0,5 tsk chiliflakes
salt
peppar
olja
Kryddig paprika- och tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chili
2 msk tomatpuré
200 g grillad röd paprika (jag köpte på burk)
500 g krossade tomater
1 tsk strösocker
2 tsk torkad oregano
2 msk hackad, färsk basilika
salt
peppar
olja
Servera med:
Pasta
Ruccola
Färsk basilika
Gör så här:
1. Finhacka löken och chilin. Stek i rikligt med olja tills löken är mjuk. Häll ner paprikan, krossade tomater, tomatpurén och kryddorna. Mixa såsen grovt med stavmixer och låt sedan allt puttra ihop på svag värme medan du gör mozzarellapuckarna.
2. Skär mozzarellan i centimetertjocka skivor. Häll upp vetemjölet i en skål, och vispa upp ett ägg i en annan skål. Blanda mandelmjöl, parmesan, örterna, chiliflakes, salt och peppar i en tredje skål.
3. Doppa en mozzarellaskiva i taget först i mjöl, sen i det uppvispade ägget och slutligen i mandel- och örtblandningen. Stek i olja på medelvärme tills paneringen får fin färg, ungefär 1-2 minuter på varje sida räcker.
4. Smaka av tomatsåsen så att balansen av syra och sötma sitter.
5. Servera med pasta och toppa med ruccola och basilika. Ät och dö njutningsdöden!
Väldigt vego finns på Instagram, Facebook och Bloglovin. Följ mig gärna där!
[…] Panerad mozzarella med kryddig paprika- och tomatsås […]
[…] Panerad mozzarella med kryddig paprika- och tomatsås Fylld portabello med hasselbackspotatis och rödvinssås Blomkålstacos med spicy pankopanering och picklad rödkål […]