Krämig pasta med päron, gorgonzola och valnötter

Ibland behöver man bara göra mat som går på tjugo minuter att koka ihop. Den här gorgonzolapastan är en sådan rätt som bara tar några minuter längre att laga än det tar för pastan att koka. Resultatet är en megakrämig pastarätt med spännande smaker. Päron, valnötter och pepprig ruccola binder ihop helhetsintrycket.

Några tips för extra god pasta:

Överkoka inte! Det här har jag behövt lära mig den hårda vägen, men jäklar vad mycket godare pasta smakar om man lyckas ta den från plattan några sekunder innan den nått rätt konsistens, snarare än att låta den bli för mjuk. Gör sjukt stor skillnad!

Ös på med nymald svartpeppar. Särskilt i en sådan här rätt med relativt enkel smakbild. Svartpepparn hjälper till att lyfta helheten något oerhört.

Spara lite av pastavattnet och ha ner i såsen. Ger så sjukt mycket krämighet!


Pasta med päron, gorgonzola och valnötter

Ingredienser för 4 portioner

500 g fullkornspasta (kort sort)
150 g valnötter
2 stora fasta päron, t.ex. conference
200 g gorgonzola
2 dl créme fraiche
1 vitlöksklyfta
1/2 msk brynt schalottenlöksfond
massor av nymald svartpeppar
ev. salt
1/2 dl pastavatten
30 g ruccola

Gör så här:

1. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen, men häll av pastavattnet 1-2 minuter innan pastan ska vara färdig.

2. Medan vattnet kokar, rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de har fått lite färg. Håll koll så att de inte bränns! Ställ åt sidan.

3. Kärna ur och tärna päronet. Behåll skalet på!

4. I en stor stekpanna, smält gorgonzola och créme fraiche. Pressa ner vitlök och häll på fonden. Krydda med massor av svartpeppar. Osten och fonden är salt så smaka av innan du saltar på.

5. Blanda ner päronen i såsen och låt puttra med i 3-5 minuter eller tills de har mjuknat lite.

6. Vänd ner den nästan färdigkokta pastan i pannan tillsammans med 1/2 dl pastavatten. Rör om försiktigt tills allt är jämnt fördelat och pastavattnet har sugits upp i gorgonzolapastan.

7. Servera din gorgonzolapasta med ruccola och valnötterna.

Du kanske också gillar:

Krämig pasta med grönkål, svamp och valnötter
Carbonara med halloumi och soltorkade tomater
Pasta med ärt- och getostkräm

Väldigt vego finns även på Instagram, Facebook och Bloglovin. Följ mig gärna där!

Kommentera