Så här i årets typ stressigaste period är det en bra idé att planera för grym matlådemat. Det här är just det! Denna pasta med en krämig och smakrik röd pesto gjord på soltorkad tomater är superlätt att laga och smakar minst lika bra i matlådan som direkt när den är nylagad. Gör gärna en stor sats, frys in och ta ut när du behöver! Vid servering toppar du med lite extra rostade solroskärnor, kryddig ruccola och krämig mozzarella så har du en kanonmåltid till lunch eller middag.
Pasta med röd pesto och vitlöksfräst svamp
4 portioner
4 portioner fullkornsfusilli (eller valfri pasta)
250 g champinjoner (eller valfri svamp)
2 vitlöksklyftor
smör, till stekning
Röd pesto:
1 burk soltorkade tomater i olja (200 g)
1,5 dl olivolja (eller rapsolja)
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl solroskärnor, rostade
1/2 citron, saften
1 dl nyriven parmesan
1 näve färsk basilika
salt
peppar
1 krm chiliflakes
Toppings:
Mozzarella eller nyriven parmesan
Ruccola
1 dl solroskärnor, rostade
Gör så här:
1. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen. Häll av pastavattnet.
2. Rensa och skiva svampen. Skala två vitlöksklyftor och platta till dem dem med den platta sidan av knivseggen. Stek svampen i rikligt med smör tillsammans med vitlöken tills svampen har fått fin färg.
3. Mixa alla ingredienserna till peston i en matberedare, inklusive oljan som de soltorkade tomaterna ligger i. Mixa tills du har en slät och krämig pesto. Smaka av och justera kryddningen efter smak.
4. Blanda ner peston i den kokta pastan.
5. Servera pastan och toppa med solroskärnor, ruccola, och valfri god ost.
Du kanske också gillar:
Krämig pasta med grönkål, svamp och valnötter
Enkel pasta med svamp, zucchini och soltorkade tomater
Pasta med grönkålspesto och getost
Väldigt vego finns på Instagram, Facebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!