Här kommer årets första julrecept på Väldigt vego! Förra året hade jag ett otroligt ambitiöst projekt där jag lade upp ett nytt veganskt julrecept varje dag fram till och med julafton. I år har jag dragit ner lite på den ambitionsnivån, men självklart kommer det komma ett gäng härliga julrecept här under den kommande månaden. Denna gång blir det en blandning av veganska och vegetariska recept.
Först ut är dessa muffins! Pepparkaka är en av mina absoluta favoritsmaker, och mjuk pepparkaka är kanske det bästa jag vet. Här är ett juligt recept där pepparkakan får sällskap med äpple – i ett behändigt muffinsformat! Muffinsen blir mjuka och saftiga och får en fin smakskjuts när äpple, kanel och pepparkakskrydda får stå för smaksättningen. Ett lättbakat succérecept, alltså.
Pepparkaksmuffins med äpple
ca 16 muffins
Ingredienser:
125 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda
1 tsk kanel
2 dl valfri mjölk (jag använde havre)
2-3 små äpplen
2 msk farinsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar.
3. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
4. Vispa ihop socker och ägg vitt och pösigt.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver, pepparkakskrydda och kanel och rör ner i äggsmeten. Rör också ner smöret och mjölken.
6. Skala, kärna ur och tärna två små äpplen. Det tredje äpplet behåller du skalet på och skivar i tunna skivor.
7. Rör ner det tärnade äpplet jämnt genom smeten och klicka ut i muffinsformarna.
8. Toppa varje pepparkaksmuffins med en äppelskiva och lite farinsocker.
9. Grädda i ugnen i 13-17 minuter. Pepparkaksmuffinsen är klara när en provsticka kommer ut ren.
Väldigt vego hittar du också på Instagram, Facebook och Bloglovin. Följ mig gärna där!