Pestopastasallad med ugnsbakad fetaost

Det här var en lite halvt improviserad rätt som jag lagade åt min mamma och min lillebror. Vi hade bakat bullar halva dagen och behövde bara gör en snabb middag. Eftersom vi alla gillar fetaost och sallad bestämde jag mig för att laga en pestopastasallad med ugnsbakad fetaost.

Jag tror inte min familj hade särskilt höga förväntningar på rätten, men så fort de tog första tuggan var de övertygade: “Det här måste vi göra om!”. Och det måste vi så klart. Rätter som tar 30 minuter att göra och som är supergoda är ju den bästa sortens rätt.

Ingredienser pestopastasallad med ugnsbakad fetaost

4 portioner

Ugnsbakad fetaost
450 g fetaost
3 msk honung
1,5 msk olivolja
1,5 tsk chiliflakes
Svartpeppar

Pestopastasallad
400 g pasta, typ fusilli
1 kruka persilja
1 kruka basilika
2 dl pumpakärnor (1 dl till peston + 1 dl till topping)
2 vitlöksklyftor, pressade
0,5 citron, saften
0,5 dl olivolja
Salt
Peppar
250 g cocktailtomater
70 g babyspenat
0,5 rödlök

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Koka upp vatten till pastan med rikligt med salt. Koka sedan pastan enligt instruktionerna på förpackningen.

3. Lägg en lång bit aluminiumfolie i en ugnssäker form (tillräckligt mycket för att du ska kunna svepa in all fetaost i folie). Lägg osten på foliet, ringa över honung och olivolja och krydda med svartpeppar och chiliflakes. Täck över osten med folie och ställ in i mitten av ugnen i 20 minuter.

4. Torrosta pumpakärnorna med salt i stekpanna tills de har fått fin färg.

5. I en skål, blanda 1 dl pumpakärnor, det mesta av basilikan och persiljan (spara några blad till servering), citronsaft, olivolja, vitlök, salt och svartpeppar. Mixa ihop till en någorlunda slät pesto. Späd med mer olivolja eller vatten om du behöver.

6. Häll av vattnet till pastan, och blanda pastan med peston.

7. Skiva rödlöken tunt och dela tomaterna. Lägg i en stor salladsskål tillsammans med spenaten och pestopastan.

8. Ta ut fetaosten ur ugnen och servera tillsammans med pestopastasalladen. Toppa tallriken med några blad persilja och basilika samt rostade pumpakärnor. Ät och njut!

Du kanske också gillar:

Carbonara med halloumi och soltorkade tomater
Panerad mozzarella med kryddig paprika- och tomatsås
Pasta med ärt- och getostkräm

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

Kommentera