Recension: Minh Mat

Hemsida: http://minhmat.se/
Adress: Odengatan 94, 113 22 Stockholm
Prisklass: medel. En varmrätt cirka 175–225 kr.
Maten i tre ord: vietnamesiskt, genuint, smakrikt
Betyg: 4/5

Minh Mat är faktiskt en av mina favoritrestauranger. Det är också en restaurang som konsekvent får höga betyg hos krogrecensenter och i White Guide, så det kanske inte är så konstigt att jag alltid blivit nöjd när jag besökt restaurangen. Men det här besöket var extra efterlängtat. Efter en tids sommarstängt har den lilla vietnamesiska bistron varit ovanligt fullbokad under hösten, men med några veckors framförhållning lyckades vi få bord en fredag i oktober.

Minh Mat ligger centralt mitt emot Vasaparken i en mysig, tämligen liten lokal. När vi anländer kl. 17 vid restaurangens öppnande är det ganska lugnt, men restaurangen blir snabbt fullsatt. Och det här är restaurangens största minus. Eftersom restaurangen nästan alltid är fullsatt är det alltid skränigt i lokalen (akustiken är ingen höjdare), och ofta ganska trångt (beroende på var man sitter).

Maten på Minh Mat

Maten är består av en blandning av traditionella och moderna vietnamesiska rätter, med fokus på streetfood av hög kvalitet. Utbudet av veganska rätter är stort och utmärks av lotusblommor på meny. På menyn finns ett gäng smårätter som kan delas eller användas som förrätt, t.ex. en vegansk sallad med yubasticks, grön papaya och lotusstjälkar och både friterade vårrullar och fyllda höstrullar.

Men vi går direkt på huvudrätterna. Min kompis äter friterade tofubollar, som är gröna, krispiga och jäkligt goda. De serveras med röda risnudlar, daglilja, cashewnötter, omogen mango, rostad schalottenlök och en massa annat. Det är en riktig succérätt, och en jag antagligen kommer ta vid mitt nästa besök.

Jag tar fem sorters svamp med klibbigt ris. Rätten serveras med friterade yubadumplings och lotusrätter. För en oinvigd är det inte helt enkelt att veta vad som är vilken svamp, men ett som är säkert är att det är gott. Det är umami så det skriker om det.

Rätterna är perfekt avvägda både i smak och konsistens och portionerna mättar. Ett annat stort plus är att servitrisen presenterar våra rätter för oss när de anländer till bordet. Ännu en gång lämnar jag restaurangen mätt och nöjd, men med utmattade öron.

Veganvänligt?

Absolut! Det finns fyra veganska förrättsalternativ och lika många veganska huvudrätter. Här finns något för alla.

Vill du ha fler tips på veganvänliga restauranger?     

Taiwanesisk bao på Magnolia
Mättande tacos på Geroniomos FGT
Fancy fusion på Rutabaga

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

Kommentera