Recension: Restaurang Knut – norrländsk mat i fokus

Hemsida: http://restaurangknut.se/knut-restaurang
Adress: Upplandsgatan 17, 113 60 Stockholm (syskonrestaurangen Knut Bar finns på Regeringsgatan)
Prisklass: Mellanpris. Varmrätt för ca 190 kr.
Maten i tre ord: norrländskt, genuint, enkelt
Betyg: 3,5/5

Restaurang Knut har fokus på norrländsk mat, och det speglar sig även i inredningen. I taket hänger en krona av renhorn, på stolarna finns fårskinnsdynor, borden är av omanipulerat trä och det finns granar i inredningen. Det är lite som att stiga in i en stereotypisk norrländsk inredningsbutik för inredningen är otroligt välgenomtänkt. Samtidigt är det också väldigt mysigt.

Maten på Restaurang Knut

Menyn är liten (vilket innebär få vegoalternativ) men genomtänkt. Sedan vi gjorde vår bokning har menyn bytts ut, vilket så klart är kul för variationens skull men tråkigt eftersom jag hade velat prova de Karl Johan-svampfyllda kåldolmarna.

Bland förrätterna finns tyvärr ingenting vegetariskt, vilket är synd. Bland huvudrätterna finns två alternativ: mandelpotatisgnocchi med minibroccoli, grönkålschips och blomkålspuré, samt tunnbrödspizza med grönkål, västerbottenost, getost, rödbetor och päron.

Jag tar det första alternativet, vilket jag tyvärr ska ångra. Minibroccolin är perfekt tillagad med lagom tuggmotstånd och grönkålschipsen är härligt spröda men jag tycker inte att gnocchin och blomkålspurén gifter sig alls. Gnocchin är mjuk och degig i konsistensen, vilket tillsammans med purén blir en rätt geggig affär som tyvärr inte smakar så mycket. Jag vet inte om det är gnocchins konsistens som är huvudproblemet eller om det är ett feltänk från början men jag är inte imponerad.

Mina vänner tar tunnbrödspizzan. Jag smakar den förstås, och den är UTSÖKT. Alla smaker harmoniserar perfekt och tunnbrödsbotten är perfekt krispig. En riktig fullträff.

På efterrättssidan finns flera härliga alternativ till exempel katrinplommonbrulé, lingonsorbet och norrländska ostar med skogsmarmelad och hjortronkonfektyr. Jag tar klassiskern varma hjortron med vaniljglass. Det är så klart jättegott och generöst med hjortron, även om någon mer detalj, gärna något krispigt eller knaprigt som bryter av i konsistensen, hade förhöjt desserten ännu mer.

Överlag är maten välkomponerad (minus gnocchin då) och hela vårt sällskap på sex personer är nöjda både med lokalen och maten. Vi får vänta lite för länge på servicen ibland, men aldrig så länge att det blir ett problem. Jag kommer gärna tillbaka till restaurang Knut, men kommer då ta tunnbrödspizzan istället.

Veganvänligt?

Nja. Jag mejlade i förväg och frågade om de kunde ordna ett veganskt alternativ (ifall min veganvän hade hängt med) och det var absolut inga problem. Men de vegetariska rätterna som finns på menyn är lakto-ovo.

Fler restauranger med svensk fusion:

Fusion på finkrogen Mattias Dahlgrens Rutabaga
Smått men utsökt på Frippe – Dramatens bakficka

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

Kommentera