Rostade rotfrukter, rödbetsbiffar och vispad fetaost

Rostade rotfrukter är standard hemma hos mig och serveras till allt möjligt. Jag brukar utgå ifrån vad jag har hemma och vad som är billigt i affären (eller vad som är i säsong, så klart). Den här gången serverade jag det tillsammans med rödbetsbiffar och vispad fetaost. Japp, det är precis så gott som det låter!

Basen till receptet på rödbetsbiffarna kommer från fantastiska Rebecca/Hallonsemla. Jag tycker alltid att grönsaksbiffar är hopplöst svårlagade och jag misslyckas OFTA med dem, men det här receptet fick mig att tro att grönsaksbiffar är möjliga! De funkade på första försöket. Jag har lagat rödbetsbiffar många gånger nu och över tid har jag gjort en del modifikationer för att passa mina egna smaklökar.

Och har du aldrig smakat vispad fetaost förut kommer du bli övertygad. Det är fantastiskt gott, och den syrliga osten bryter av magiskt fint mot rotfrukterna.

Ingredienser rostade rotfrukter, rödbetsbiffar och vispad fetaost

4 portioner

Rostade rotfrukter

0,5 kg potatis
1 stor palsternacka
4 morötter
2 rödbetor
2 msk olja
salt
nymald svartpeppar
flingsalt 

Gör så här:

1. Klä en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala rotfrukterna (men jag brukar behålla skalet på potatisen). Skär rotfrukterna i mindre, jämnstora bitar.

3. Blanda rotfrukterna med olja, salt och svartpeppar. Sprid ut dem över plåten så att de inte överlappar.

4. Sätt in i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Den höga ugnstemperaturen ger rotfrukterna fin färg, ett krispigt yttre och en mjuk insida. Det går bra att sänka temperaturen efter halva tiden, exempelvis för att samköra i ugnen med rödbetsbiffarna, men då kan de behöva lite längre tid i ugnen för att bli mjuka.

5. När rotfrukterna är klara, strössla över flingsalt.

Rödbetsbiffar

2 rödbetor
0,5 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 burk blandade bönor
1 ägg
0,5 dl ströbröd
0,5 kruka persilja
0,5 tsk chiliflakes
salt
svartpeppar
0,5 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor

Gör så här:

1. Skala och riv rödbetorna. Hacka rödlöken och vitlöken.

2. Skölj bönorna och låt dem rinna av.

3. Mixa alla ingredienser förutom solroskärnorna (stavmixer fungerar). Rör ner solroskärnorna.

4. Låt smeten vila i kylen medan du förbereder resten av middagen.

5. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt och pensla pappret med ett tunt lager olja.

6. Forma cirka 12 biffar och lägg dem på plåten. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.

Vispad fetaost

150 g fetaost
1 dl créme fraiche

Gör så här:

1. Lägg fetaosten och créme fraichen i en bunke. Vispa på låg hastighet med elvisp.

Du kanske också gillar:

Matvetesallad med morotsbiffar och hummus 
Blomkålsstek, örtpotatismos och pepparsås
Fylld portabello med hasselbackspotatis och rödvinssås
Pestopastasallad med ugnsbakad honungsrostad fetaost

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

8 svar till “Rostade rotfrukter, rödbetsbiffar och vispad fetaost“

  1. Ätit på Kokyo två kvällar i rad. 💚

    1. Kul att du gillar, även om inte jag är ett superfan! 🙂 Men alltid nice att hitta en ny favoritrestaurang!

  2. […] är vanligtvis min nemesis. Jag har några här på bloggen som jag återkommer till såsom dessa rödbetsbiffar och dessa morotsbiffar, men oftast tycker jag att vegobiffar ALLTID faller sönder och sällan […]

  3. […] på svamp, svarta bönor och sesamfrön Kikärtsbiffar med jordnötter Rödbetsbiffar Morotsbiffar Färsbollar med soltorkade tomater och fetaost […]

    1. Tack för superduper goda fetaostbiffar. Så lätt o snabbt gjorda.

    2. Kul att du gillade!

  4. Hej, undrar om rödbetorna är kokta eller råa när de ska rivas.

    1. De ska vara råa! Aldrig testat med kokta rödbetor men kan tro att det också skulle funka om man pressar ut lite vätska efter att man rivit dem.
      /Sandra

Kommentera