Smördegspajer fyllda med grönkål, svamp och valnötter

Oj herrejävlar vad goda dessa pajer är! Dessa veganska smördegspajer tar en halvtimme att göra, blir vackra och härligt smakrika. Kombinationen av frasig smördeg och en krämig fyllning av svamp och grönkål funkar alldeles magiskt. Ingen som käkar detta kan sakna ost. Pajerna är perfekta som tilltugg på buffébordet eller som en trevlig förrätt.

Smördeg som du köper i butik är oftast vegansk, men det kan vara bra att dubbelkolla att det. Jag köpte portionsstora plattor smördeg men givetvis går det bra att skala upp receptet och använda smördeg på rulle för den som vill göra fler portioner.



Ingredienser till veganska smördegspajer

4 portionspajer

4 portionsstora plattor smördeg
200 g champinjoner
100 g färsk grönkål
1 dl havregrädde
1 vitlöksklyfta
1 msk soja
1 msk brynt schalottenlöksfond (eller grönsaksfond)
10 valnötter
margarin till stekning
peppar
ev. salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg smördegen på tining på en bakpappersklädd plåt.

2. Rensa svampen och repa grönkålen. Finhacka.

3. Stek svamp och grönkål mjuk i rikligt av margarin. Pressa ner vitlök, och tillsätt havregädde, soja och fond. Smaka av med peppar och ev. med salt.

4. Lägg svamp- och grönkålsblandningen i mitten av varje smördegsark. Vik upp kanterna så att fyllningen inte spiller ut.

5. Grovhacka valnötterna och strössla dem över smördegspajerna.

6. Sätt in pajerna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills de har fått färg och puffat upp sig.

Fler rätter på buffébordet:

Veganska skagensnittar
2 tunnbrödssnittar: fetaost & soltorkad tomat + sötpotatishummus
Tortillapizza med päron, chevré, valnötter och honung

Väldigt vego hittar du också på InstagramFacebook  och Bloglovin. Följ mig gärna där!

11 svar på ”Smördegspajer fyllda med grönkål, svamp och valnötter”

  1. Jättegott, tack för receptet! 🙂

    1. Kul att du gillade! Har gjort dem flera gånger nu. Så gott ju!

  2. […] Smördegspajer med krämig fyllning av svamp, grönkål och valnötter Veganska skagensnittar Tortillapizza med päron, chevré, valnötter och honung […]

  3. Smördeg i en vegansk rätt?

    1. De allra flesta smördegar är veganska! 🙂

  4. smördeg… smör???
    har lust och veta vilken smördeg som är utan smör.

    1. Hej Robert,

      Det här receptet utgår från köpt smördeg och de flesta smördegar du köper i butik görs inte på smör utan på en blandning av vegetabiliska fetter såsom exempelvis raps-, solros- och/eller palmolja. Det gäller exempelvis smördeg från Eldorado, Lantgården, Findus och Pop! Bakery.

  5. Carl Johansson skriver: Svara

    Har du serverat något till dessa, eller bara som de är? 🙂

    1. Jag har oftast serverat de som en förrätt eller som ett tilltugg på ett buffébord, men aldrig ”med” något särskilt 🙂

  6. Inspirerande blogg! Är det kinesisk eller japansk soja? Den ena är ju söt och den andra salt..

    1. Jag använder alltid tamari eftersom min sambo är glutenintolerant. Skulle tro att den är närmare den japanska sojan i smak, men även tamari innehåller ju salt. Jag skulle tro att all soja funkar för detta recept (det är mest umamismaken i sojan jag vill åt), men om du har en väldigt salt soja hemma kan det nog vara en poäng att börja med lite mindre mängd och sen smaka av.

Lämna ett svar