Tre vegetariska 3-rättersmenyer till nyårssupén

Jag tycker nyår är lite svårt. Nyår ska vara så festligt och storslaget att det lätt kan bli ångestframkallande om man inte sänker förväntningarna på den perfekta festen. I år firar jag med min bästa vän. Vi ska käka vegomiddag hos en kompis till henne med ett litet gäng människor, och vi ska stå för efterrätten. Det här passar mig perfekt eftersom mitt bästa sätt att parera stress, press och för höga förväntningar är att käka riktigt god mat som inte är krånglig att laga. En perfekt nyårsmeny kan rädda vilken nyårsafton som helst.

Så vad ska man då äta på nyår? Jag har komponerat ihop tre stycken skitgoda 3-rättersmenyer: en klassiskt svensk (som är helt vegansk), en extra fancy och en supersnabb. Det menyerna har gemensamt är att alla rätterna är LÄTTLAGADE. Vill ni ha en superkomplicerad och innovativ nyårsmeny får ni leta vidare. Jag har satsat på goda smaker, ingredienser som är lätta att få tag på och rätter som går snabbt och enkelt att laga. Alla förrätter i menyerna är snabblagade, precis som en förrätt bör vara. Fyra av de nio recepten är veganska, och ytterligare ett går enkelt att veganisera. Nu till menyerna!

Meny 1: Klassiskt svensk supé (vegansk)

Den här nyårsmenyn är inspirerad av klassiskt svenska råvaror såsom dill, potatis, grönkål, äpple och svamp. En massa krämiga, goda grejer, alltså! Dessutom är menyn helt vegansk.

Förrätt: Smördegspajer med krämig fyllning av grönkål och svamp
Dessa veganska smördegspajer blir vackra, härligt smakrika och går på nolltid att laga. Kombinationen av frasig smördeg och en krämig fyllning av svamp och grönkål funkar alldeles magiskt. Ingen som käkar detta kan sakna ost. En perfekt förrätt till nyårssupén som känns lyxig trots att den är superenkel att göra.

Huvudrätt: Potatisgratäng, oumph och pressgurka 
Ibland är de enklaste rätterna de bästa. Potatisgratäng är en klassisk svensk husmansrätt som ofta serveras på nyår – men vanligtvis med kött. Denna nyårsklassiker blir fantastiskt god i vegansk tappning med oumph och pressgurka.

Efterrätt: Knäckig smulpaj med äpple och hallon
Smulpaj är så enkelt det kan bli. Det går på nolltid att slänga ihop och är omöjligt att misslyckas med. Äpple och hallon är typiskt svenska smaker som verkligen kommer till sin rätt med ett knäckigt smulpajstäcke. Serveras med vaniljsås, så klart!

Meny 2: Extra fancy nyårssupé

Den här nyårsmenyn känns lite extra lyxig, men är egentligen inte särskilt dyr eller komplicerad. Däremot är den supergod och välbalanserad. Vi börjar med uppfriskande havssmak på frasigt bröd, dyker sedan ner i en mustig varmrätt och avslutar med en syrlig och fräsch efterrätt.

Förrätt: Skagensnittar/toast skagen
Dessa snittar är klassika och fantastiska (och helt veganska). Som förrätt tycker jag du hoppar att dela bröden på två och istället kör en skiva bröd per person. Toast skagen med tångkaviar är superenkelt att göra och lurar vilken fiskätare som helst. Magiskt bra, helt enkelt!

Huvudrätt: Hasselbackspotatis, fylld portabello och rödvinssås
Den här rätten har allt du vill ha för en riktigt fyllig och smakrik måltid: frasig potatis, mustig fylld portabello och en smakrik rödvinssås. Servera med ett gott rött vin och du har en given hit. Den här rätten är också superenkel att veganisera (hoppa bara parmesanen eller ersätt med vegandito). Lovar att det blir supergott ändå.

Efterrätt: Vit choklad-blondies med täcke av lemon curd
Vit choklad och syrlig citron i en mjuk och kladdig kaka? Yes please! Servera med vispad grädde och färska hallon för 100 procent succé.

Meny 3: Den supersnabba nyårssupén

Denna nyårsmeny är framtagen för att vara snabb, utan att kompromissa med smakerna. Varje rätt kräver max 20 minuter i arbetsinsats, allt för att du ska få en så stressfri nyårsafton som möjligt. Dessutom kan du förbereda efterrätten ett par dagar i förväg om du vill.

Förrätt: Tortillapizza med päron, chevré, valnötter och honung
En förrätt som är klar på 15 minuter? Don’t mind if I do. Beräkna ungefär en halv pizza per person för en lagom stor förrätt.

Huvudrätt: Svamprisotto med ostronskivling och parmesan
Vem älskar inte en krämig och värmande risotto? Med ostronskivling och parmesan blir den extra smakrik. Du har den på bordet på en halvtimme.

Efterrätt: Ellens kladdkaka med hallon och karamelliserad valnötter
Den här kladdkakan känns superlyxig och är antagligen den godaste du någonsin har ätit (jag kan säga det utan att skryta eftersom det är min geniala kompis Ellen som skrivit receptet), men kladdkaka är aldrig särskilt svårt att röra ihop. Vill du spara tid kan du med fördel göra kladdkakan dagen innan för att ha minimal arbetstid på nyårsafton. Har du bråttom kan du hoppa över att karamellisera valnötterna; det blir också supergott (men inte riktigt lika).

Vad ska du äta för nyårsmeny? Berätta gärna i en kommentar!

Väldigt vego hittar du också på InstagramFacebook  och Bloglovin. Följ mig gärna där!

4 svar på ”Tre vegetariska 3-rättersmenyer till nyårssupén”

  1. Åh vad gott det ser ut! Och verkligen ett jättebra inlägg måste jag säga! 🙂 Vilken meny valde du själv tillslut? 🙂

    1. Vad kul att höra att du kände så! Själv firade jag nyår hos bekanta med knytkalas. Och jag och min kompis stod bara för efterrätten och gjorde en Raw citron- och blåbärscheesecake! 🙂

      Men jag tror att jag hade gjort meny två om jag hade valt själv! 🙂

  2. Tack för bra recept!
    Gjorde ”meny 2”: blev jättegott. Bytte portabellon till lövbiff åt min svampvägrande son: det funkade utmärkt!

    1. Vad kul att höra! 😀

Lämna ett svar