Två smoothiebowls med egengjord granola

Min frukost består oftast av en smoothie. Ibland i glas tillsammans med ett ägg, ibland i skål tilllsammans med granola och lite färsk frukt eller färska bär, helt beroende på humör. Här delar jag med mig av tre favoritrecept: en grön smoothie med smak av passionsfrukt, en acai bowl utan acai (för orka med en superdyr “superfood” när svenska blåbär är minst lika gott och nyttigt), och mitt bästa granola-recept med smak av kanel och mandel.

Fejk-acai bowl

1 portion

1 banan (fryst eller färsk)
1 dl havremjölk
1 dl frysta hallon
1/2 dl frysta, svenska blåbär
1/2 dl cashewnötter

Gör så här:

Mixa alla ingredienser i en mixer. Toppa din smoothiebowl med granola.

Observa att endast nordiska mörka blåbär ger den här härliga starka färgen. Av misstag råkade jag en gång köpa amerikanska, ljusa blåbär och rörde ner i den här smoothien. Det var både en mycket mer färglös och smaklös upplevelse.

Grön passion

1 portion

2 dl äppeljuice
3/4 dl fryst mango
3/4 dl fryst spenat
1/4 avokado
3 kuber fryst passionsfrukt (eller 1 färsk passionsfrukt)

Gör så här:

Mixa alla ingredienser i en mixer. Toppa din smoothiebowl med granola.

Kanel- och mandelgranola

1 stor burk granola

4 dl havregryn
2 dl sötmandel
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1,5 tsk kanel
4 msk kokosolja
4 msk lönnsirap

Blanda i efter rostning:

1 1/2 dl russin
1 1/2 dl kokoschips

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Bered en plåt med bakplåtspapper.

3. Blanda alla ingredienser i en bunke. Bred ut på bakplåtspappret.

4. Grädda i ugnen i ca 30 minuter. Rör om var 5-8:e minut. Det bränns lätt, så det gäller att hålla koll! Granolan är klar när den är gyllenbrun.

5. När granolan har svalnat på plåten blandar du den med russin och kokoschips.

6. Häll upp och förvara i en glasburk med tätförslutet lock.

Fler smoothies att prova:

Mango lassi
Grönkålssmoothie
Morotssmoothie
Choklad, banan och jordnötssmörsshake

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

Kommentera