Vanilj- och äppelkaka med glasyr av brynt smör

En kollega till mig fyllde år och jag hade velat baka någonting i flera veckor. Jag vet inte riktigt hur och varför det här receptet på vanilj- och äppelkaka kom till, men jag är glad att jag slängde ihop det. Det är en maffig mjuk kaka med glasyr – extra allt – som smakar magiskt gott. Jag bjöd typ 10 kollegor och alla var halvt golvade av hur god kakan var.

Receptet är inspirerat av två recept som jag sedan tweakat och förändrat en del: en vaniljkaka från Zeinas Kitchen och en silviakaka från Fridas food. Fridas silviaka har jag gjort i sin helhet tidigare och den är supergod. Resultatet är en vanilj- och äppelkaka som är mjuk och saftig, lite kladdig och har en fantastiskt god glasyr med brynt smör, citron och kokos. Servera kakan kall.

Ingredienser vanilj- och äppelkaka med glasyr

ca 15 rutor

Smet:

5 msk snabbvispad marsanpulver
3,5 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
250 g rumstempererat smör
4 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk kanel
0,5 tsk salt
3 äpplen

Glasyr:

200 g smör
2 dl florsocker
2 st äggulor
1 nypa salt
1 msk pressad citron (kan uteslutas)
1 dl kokosflingor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en stor gratängform (jag använde en 27 x 37 cm, men även en stor pajform fungerar).

2. Vispa samman marsanpulver, mjölk och vaniljsocker tills du har en sås utan klumpar. Ställ åt sidan.

3. Vispa smör och socker till en krämig röra med elvisp. Vispa sedan ner ett ägg i taget.

4. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och salt och rör sedan ner i äggblandningen. Häll i vaniljsåsen och rör om tills smeten går ihop.

5. Skala och grovriv tre äpplen. Pressa ut lite vätska ur äpplena och blanda sedan ner dem i smeten.

6. Häll smeten i formen och sätt in mitt i ugnen i 38–45 minuter. En sticka ska komma ut ren, och mitten av kakan ska se någorlunda fast ut. Låt kakan svalna och förvara i kylen.

7. När kakan har svalnat är det dags att börja med glasyren. Bryn smöret i en kastrull på hög värme så att det luktar karamell.

8. Häll ner socker, salt och citronsaft. Rör om med visp.

9. Dra kastrullen från plattan och rör ner äggulorna. Rör om tills smeten har en fin konsistens och glasyren tjocknar något.

10. Bred glasyren över kakan och toppa med kokosflingor.

Förvara kakan i kylskåp eller frys in.

Fler mjuka kakor du kanske gillar:

Vit choklad-blondies med lemoncurd-täcke
Citron- och vallmorutor med vit choklad
Kladdkaka med hallon och karamelliserade valnötter
Mjuk morotspepparkaka med glasyr

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

Ett svar på “Vanilj- och äppelkaka med glasyr av brynt smör“

  1. […] Vanilj- och äppelkaka med glasyr av brynt smör Kladdkaka med hallon och karamelliserade valnötter Mjuk morotspepparkaka med glasyr […]

Kommentera