Vegansk äppelkaka med kanel

Äppelsäsongen är här och det är nu man ska passa på att äta svenska äpplen typ hela tiden. Det är en jäkla smakskillnad på svenska godbitar såsom Discovery eller Aroma i oktober eller ett Red Delicious i maj. Ta tillvara på den här ljuvliga tiden och baka en saftig vegansk äppelkaka med kanel!

Äppelkakan är ju en klassiker; en sockerkakssmet som får en extra skjuts av äpplen och kanel. Men här har jag gjort den helt vegansk så att ännu fler kan få njuta av denna godbit. Om du aldrig har bakat med kikärtsspad förut – oj, vad du kommer bli imponerad. Spadet gör verkligen sitt jobb som ett äggsubstitut och ger en härligt fluffig kaka utan minst antydan av kikärtssmak. Denna kan du med gott samvete bjuda på utan att NÅGON kommer kunna märka att den bara råkar vara fri från både ägg och mjölkprodukter.

Vegansk äppelkaka med kanel

100 g veganskt margarin (jag använder oftast Floras veganska)
1 dl aquafaba (kikärtsspad)
2 dl strösocker
½ dl brunfarin socker + 1 msk att strö över kakan
1 dl havremjölk (eller annan valfri växtbaserad mjölkdryck)
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel + 2 tsk att strö över äpplena
en nypa salt
2 tsk bakpulver
3 ½ dl vetemjöl
3 små svenska äpplen 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en springform (ca 23 cm i diameter).

2. Smält margarinet i en kastrull på spisen. Ställ åt sidan och låt svalna.

3. Vispa aquafaba, strösocker och brunfarinsocker. Det ska bli pösigt, men inte marängsmet. Rör ner det smälta margarinet och havremjölken.

4. Blanda vaniljsocker, kanel, salt, bakpulver och vetemjöl i en bunke. Vänd ner i sockersmeten och rör tills allt är blandat, utan att överarbeta smeten.

5. Kärna ur och skiva äpplena tunt.

6. Häll ut hälften av smeten i botten av formen. Tryck ner äppelskivorna i smeten. Täck med resten av smeten.

7. För en elegantare kaka kan du toppa den med några äppelskivor och strö lite brunfarin över kakans topp.

8. Grädda i ugnen i ca 45-50 minuter. Känn med en provsticka som ska komma ut någorlunda ren. Personligen så tycker jag det är gott om kakan är lite kladdig precis i mitten, men resten av kakan behöver vara fast.

9. Servera kakan med glass, vaniljsås eller vispad grädde.

Du kanske också gillar: 

Vanilj- och äppelkaka med glasyr av brynt smör
Fransk persikokaka med mandel
Fransk björnbärskaka med mandel
Mjuk morotspepparkaka med glasyr

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

Kommentera