Vegansk citron- och sparrisrisotto med rostad mandel

Mmmm… citronrisotto. Alla borde laga risotto oftare. Det försöker jag göra sedan jag risottofrälstes av svamprisotto med ostronskivling. Det är enkelt, gott och så himla TREVLIGT. Den här risotton andas sommar och smarriga smaker i form av citron, sparris och rostad mandel. Dessutom är den helt vegansk utan att för den sakens skulle kompromissa det minsta med smakerna.

Vill du spara lite pengar? Ett tips är i så fall att använda grötris som bas i rätten. Arborioris är ofta dubbelt så dyrt, men smakskillnaden är minimal.

Hur som helst: Nu lagar du den här citron- och sparrisrisotton och toppar med en massa rostad mandel. Se så, sätt fart!

Ingredienser vegansk citronrisotto

4 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
8,5 dl vatten
3 msk grönsaksfond (jag använde 1,5 msk grönsaksfond + 1,5 msk brynt schalottenlöksfond)
3 dl arborioris eller grötris
2 dl torrt vitt vin, eller matlagningsvin
1/2 citron, zest och saft
1 knippe sparris (ca 250 g)
3 msk persilja, hackad
100 g mandelflarn
margarin (till stekning)
salt
peppar

Gör så här:

1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Stek mjuk i rikligt i en tjockbottnad kastrull med olja utan att den får färg. Här kommer du laga hela risotton.

2. Koka upp vattnet och fonden i en kastrull och låt den sedan buljongen stå på svag värme.

3. Vänd ner riset i löksteket, och fräs på tills riset täckts av olja och blivit blankt. Häll ner vinet och låt det reducera till hälften på medelsvag värme. Därefter spär du på med några dl buljong åt gången tills allt har gått in i riset. Rör om ofta och se till att risotton aldrig torkar ut. Riset är klart när det är mjukt men har lite kärna. Det tar cirka 15–20 minuter.

4. Under tiden förbereder du smaksättningarna. Skölj sparrisen, skär bort den nedersta biten av foten av skala de nedersta 5–10 cm av sparrisen. Dela sparrisen i mindre bitar och blanchera den i kokande vatten i 1–2 minuter. Skölj i kallt vatten så att kokprocessen avstannar.

5. Rosta mandeln i en stekpanna. Var noga så att den inte bränns.

6. Riv citronzesten och hacka persiljan.

7. Smaka av riset med salt, svartpeppar, citronsaft och citronzest, svartpeppar och ev. lite mer fond. Rör sedan ner sparrisbitarna och persiljan. Spara gärna några bitar sparris till serveringen av din citronrisotto.

Du kanske också gillar:

Svamprisotto med ostronskivling och parmesan
Sötpotatisgnocchi med pestohack och brynt smör
Sushi/Poké bowl med marinerad svamp och snabbpicklad gurka

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

Kommentera