Det här receptet skapade jag en regnig måndag när höstkylan precis hade gjort intåg. Jag ville ha något mättande och värmande, men hade ingen lust att spendera en massa pengar. Då är ju soppa perfekt! Att den här dessutom är vegansk och larvigt lättlagad är ju bara en bonus.
Den som säger att man inte blir mätt på soppa har FEL, eller har åtminstone ätit helt fel soppa. Kokosmjölken och linserna i det här receptet ser till att ingen går hungrig från matbordet, medan ingefäran och chilin ger den karaktäristiska smaken. Om man ändå är orolig för att inte bli mätt kan man alltid servera soppan med en smarrig smörgås eller ett gott fröknäcke.
Soppan går så klart att äta precis som den är, men jag tycker alltid att soppa blir extra gott med någon topping. Den här vitlöks- och chilirostade majsen gör att soppan går från god till fantastisk, men om majs inte är din kopp te hittar du fler förslag på toppings längst ner i receptet.
Det enda jag ångrar med den här soppan är att jag inte toppade den med koriander. Koriander gör ta mig tusan allt godare. Gör inte samma misstag som jag utan ös på med koriander!
Soppa
800 g morötter
1 dl röda linser (okokta)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl vatten
1,5 tärning grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
1 msk ingefära, finriven
1/2 citron, saften
1/2 tsk chiliflakes (mer/mindre beroende på hur starkt du vill ha det)
1/2 tsk spiskummin
rapsolja
salt och svartpeppar
Rostad majs
300 g majs på burk
2 vitlöksklyftor
chilipulver (efter smak)
flingsalt
rapsolja
Gör så här:
1. Skölj linserna noga i kallt vatten.
2. Hacka gul lök och vitlök. Fräs i en stor kastrull på medelvärme tillsammans med mycket olja och chiliflakes tills löken är mjuk och genomskinlig.
3. Skala morötterna och skär dem i grova bitar. När löken är mjuk, häll ner morötter, linser, vatten, buljong, kokosmjölk, ingefära, pressad citron, chiliflakes och spiskummin.
4. Låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt småkoka under lock i 10-15 minuter, eller tills morötterna är mjuka.
5. Fräs majsen i en oljad stekpanna på medelhög värme. Under tiden finhackar du vitlöken. När majsen börjar dofta popcorn häller du i vitlöken, chilipulvret och flingsaltet och steker någon minut till. Ställ åt sidan.
6. Tillbaka till soppan! När morötterna är mjuka, mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar. Om du vill ha mer smak av ingefära eller chiliflakes går det bra att ha i mer nu, så länge du mixar noggrant.
7. Häll upp soppan i skålar och toppa med den rostade majsen. Servera med något gott bröd och koriander.
Förslag på fler toppings:
Koriander
Stekta halloumikuber
Rostade kokosflakes
Rostade pumpakärnor och solrosfrön
Keso blandad med nyriven ingefära
Cremé fraiche blandad med rostad vitlök
Fler goda soppor:
Potatis- och purjolökssoppa med dillsmör och rostade hasselnötter
Krämig broccolisoppa med krispigt morotsbacon
Sötpotatissoppa med rostade svarta bönor
Väldigt vego hittar du också på Instagram, Facebook och Bloglovin. Följ mig gärna där!
[…] Vegansk morotssoppa med rostad majs […]
[…] Vegansk morotssoppa med chili- och vitlöksrostad majs […]
[…] Vegansk morotssoppa med rostad majs Supersnabb chili sin carne 5 fantastiska pastarecept […]
[…] det är jättegott och extra härligt den här kyliga årstiden. Dessutom verkar ni gilla soppa! Min morotssoppa med vitlöks- och chilirostad majs är ett av mina mest välbesökta recept. Eftersom jag älskar broccoli är var det kanske […]
[…] broccolisoppa med krispigt morotsbacon Morotssoppa med rostad majs Mild curry med tofu och […]
[…] broccolisoppa med krispigt morotsbacon Morotssoppa med rostad majs Sötpotatissoppa med rostade svarta […]