Veganska blåbärsgrottor

Den senaste tiden har jag helt och hållet snöat ner mig i att göra grottor av olika slag: hallon, rabarber och nu senast blåbär. Alla varianter av grottor har bakats om och om igen hos mig och både familj och kollegor har fått smaka på godsakerna.

Mördegskakor av olika slag kan vara det enklaste i hela världen att göra veganskt utan att någon ens behöver reflektera över det. Byt bara ut smöret mot mjölkfritt margarin och… tada! Plötsligt har du helt animaliefria kakor! Ett annat plus med mördegskakor är att de är väldigt billiga att göra och att man lätt kan göra många. Kakorna går också att göra både med och utan formar. Om man gör utan former bör man med fördel försöka krama ihop kakorna lite igen efter att man har gjort gropen i dem, så att kakorna inte faller isär.

Veganska blåbärsgrottor

ca 40 kakor

Ingredienser:
300 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
1 dl blåbärssylt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.  

2. Se till att margarinet är mjukt. Vispa ihop socker och smör med elvisp. Tillsätt därefter vaniljsocker och bakpulver som du snabbt vispar ut i smöret.

3. Rör ner mjölet undan för undan tills du har en mjuk och formbar deg som inte är alltför kladdig.

4. Rulla 40 små bollar av degen. Placera ut bollarna på plåtarna, i fyra rader med fem bollar på varje rad. Se till att bollarna inte ligger för nära varandra på plåten eftersom de flyter ut mycket i ugnen.

5. Tryck en grop i varje kaka. Fyll gropen med sylt.

6. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på plåten.

7. Förvara kakorna i en lufttät burk eller i frysen för längst hållbarhet.

Du kanske också gillar:

Kardemummadrömmar med mandel 
Äppelgrottor med kanel och hemlagat äppelmos 
Havrekakor med choklad och rostad mandel

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

Kommentera