Veganska lussebullar med (eller utan) mandelmassa

Om det är någonting jag har varit skeptisk till är det veganska bullar. Bullar utan all smörig gottighet, kan det vara värt att ha? Sen insåg jag att det bara är att byta ut smör och mjölk mot veganska sådana och då förstod jag att det så klart skulle bli skitgott. Dessa veganska lussebullar smakar exakt likadant som ”vanliga” lussebullar. Ingen märker någon skillnad. Jag bjöd mina kollegor som mumsade i sig dessa veganska lussebullar med stor behållning utan att ens veta om att de var just veganska.

Det enda som är lite svårare med veganska lussebullar är att få till en riktigt blank och fin yta, men med havremjölk och socker blir det helt okej ändå. Ytan blir blankare med den högre ugnstiden men eftersom jag gillar mina bullar riktigt mjuka (hellre för degiga än förr torra) så tar jag helst ut dem efter 8-9 minuter i alla fall.

I flera år har jag bakat lussebullar utifrån ett recept ur Icas Buffé-tidning som jag en gång i tiden hittade vi Spiderchicks blogg. Det här är en veganiserad version av det receptet. Receptet innehåller några viktiga knep för goda lussebullar:
1) Mjölk och margarin ska inte värmas upp. Rumstemperatur, ska det vara!
2) Inge jäkla kesella. ”Kesella gör bullarna luftigare” hör man ibland. Det är en lögn som borde leda till korsfästelse.
3) Blötlägg saffranen för mer smak, och blötlägg russinen så att de inte blir torra och brända i ugnen.
4) Och ett sista, eget tillägg: För starkare saffranssmak kan du använda ett extra paket saffran.

Ingredienser veganska lussebullar:

40 lussebullar

2 kuvert saffran (totalt 1g)
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g margarin, rumsvarmt
5 dl vegetabilisk mjölk (jag använde iKaffe), rumsvarm
2 dl strösocker
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl special (cirka 13-14 dl)
mjöl till utbakning
3 msk havremjölk
1 msk sirap/strösocker (jag använde agavesirap)

Smaksättning/topping:

1 dl russin
200 g mandelmassa (frys in den så är den lättare att riva)
pärlsocker
mandelspån

Gör så här:

1. Lägg saffran i rom eller vatten och rör om. Låt dra i minst 30 minuter, gärna längre.

2. Skär smöret i tärningar.

3. Smula jästen i en stor bunke. Rör ner smör, mjölk och saffran (med vätskan). Rör ut med en träsked. Det kommer vara smörklumpar kvar men det är inget att oroa sig över.

4. Tillsätt socker, salt och mjöl. Jag brukar börja med 12 dl mjöl och sedan tillsätta mer undan för undan tills jag är nöjd med degens konsistens. Arbeta degen i minst 20 minuter tills degen har fin konsistens och precis släpper från bunken.

5. Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter (gärna på en någorlunda varm plats, till exempel nära ett element). Degen kommer inte se ut att ha rest sig supermycket. Ingen fara – det kommer ett nytt jäsningsmoment.

6. Lägg russin i blöt i 30 minuter. Häll av vattnet.

7. Blanda havremjölk med sirap. Använder du strösocker: låt gärna mjölken och sockret koka upp så att sockret smälter. Låt svalna innan användning.

8. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Jag brukar dela degen i fyra och tänka att varje degklump ska räcka till cirka 10 bullar. Sedan brukar jag baka ut dem på något av följande sätt.

Lussekatter med russin (utan mandelmassa) (10 st):
Klä en plåt med bakplåtspapper. Dela degklumpen i tio bitar. Rulla ut varje bit till en tunn sträng. Snurra ihop från båda håll. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt i russin i varje ände och pensla över den sötade havremjölken. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter på 225 grader.

Lussekatter med russin och mandelmassa (10 st):
Klä en plåt med bakplåtspapper och riv mandelmassa. Dela degklumpen i tio bitar. Tryck ner cirka 5 g riven mandelmassa i varje klump och förslut genom att forma till en boll. Rulla ut varje boll till en tunn sträng. Snurra ihop från båda håll. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt i russin i varje ände och pensla över den sötade havremjölken. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter på 225 grader.

Saffranssnurror (10 st):
Kavla ut degen till en rektangel. Riv över ca 50 g mandelmassa. Rulla ihop från långsidan och skär ut tio bullar. Placera i bakformar på en plåt och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla över den sötade havremjölken och strössla med pärlsocker (och gärna även med mandelspån). Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter på 225 grader.

Saffranskaka (cirka 13-15 bullar för 1 st saffranskaka):
Smörj en rund form med avtagbarkant. Kavla ut degen till en rektangel. Riv över ca 50 g mandelmassa. Rulla ihop från långsidan och skär bullar som är cirka 2 cm i tjocklek. Tryck ner 14-15 bullar relativt tätt i formen utan att de överlappar varandra (jag brukar göra en yttre cirkel, en inre cirkel och en bulle i mitten). Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla över sötad havremjölk, riv över 25 gram mandelmassa och toppa med pärlsocker och mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter på 200 grader. Kakan är klar när den har fin färg.

Fler Väldigt vegojul-recept:

1 december: Pepparkaksdrömmar med mandel
2 december: Grönkålssallad med rostade valnötter och granatäpple
3 december: Varm choklad med kanel och grädde
4 december: Vegansk risgrynsgröt med kanel och önskemandel
5 december: Veganska skagensnittar
6 december: Cookies med vit choklad, valnötter och apelsin
7 december: Gravad morot
8 december: Brända mandlar med smak av apelsin
9 december: Veganska kroppkakor med svamp och örter
10 december: Vegansk rocky road med popcorn
11 december: Brysselkål med karamelliserad rödlök och mandel 
12 december: Saffransmuffins med mandel och apelsin
13 december: Veganska k*ttbullar med svamp och svarta bönor

Spana in bloggen i morgon för ett nytt, juligt recept i Väldigt vegos julkalender. Väldigt vego hittar du också på InstagramFacebook  och Bloglovin. Följ mig gärna där!

Lämna ett svar