Veganska saffransmuffins med mandel och apelsin

För några veckor sedan försökte jag vegansiera ett recept på saffransmuffins med vit choklad och mandelmassa. Av en massa anledningar gick mina veganska saffransmuffins käpp rätt åt helvete. Istället för att bli mjuka och fluffiga blev muffinsen hårda och sega; all smet brände fast i formarna, all choklad fastnade i botten och mitten av muffinsen blev ihåliga. Ja, fråga mig inte hur det kunde bli riktigt så katastrofalt men bakning är kemi och ibland svart magi.

Desperat vände jag mig till Facebook-gruppen Allt om vegansk mat för att få tips om ett fool proof grundrecept på veganska muffins. De tipsade om den geniala Kakboken utan ägg och mjölk och med hennes grundreceptet på muffins gav jag det hela ett nytt försök.

Lite bränd av försöket med mandelmassa och vit choklad försökte jag mig på en annan variant. Mandeln och apelsinzesten gifter sig fantastiskt fint med saffranssmaken. Och muffinsen då? De blev fluffiga, mjuka, smakrika och alldeles ljuvliga. Receptet är också så himla enkelt och snabblagat. Du kan helt enkelt inte misslyckas med dessa muffins!

Ingredienser veganska saffransmuffins:

9 muffins

2,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
1 apelsin, zesten
30 g mandelsplitter + 10 g för topping
1 dl växtbaserad mjölk
0,5 g saffran (för en mildare saffranssmak använd bara en halv påse saffran)
0,5 dl rapsolja
0,5 dl aquafaba (kikärtsspad)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader och placera 9 muffinsformar i en muffinsplåt.

2. Mät upp vetemjöl, strösocker, bakpulver, vaniljsocker och salt. Riv ner apelsinzesten och häll ner 30 g mandelsplitter. Rör runt så att allt blandas väl.

3. Rör ihop saffran och mjölk. Häll ner rapsolja, aquafaba och slutligen saffransmjölken. Rör ihop till en jämn smet utan att överarbeta.

4. Häll upp smeten i muffinsformarna och fyll dem till 2/3 delar. Toppa varje muffins med lite mandelsplitter.

5. Grädda i mitten av ugnen i 17–19 minuter. Dina veganska saffransmuffins är klara när en provsticka kommer ut ren.

Fler Väldigt vegojul-recept:

1 december: Pepparkaksdrömmar med mandel
2 december: Grönkålssallad med rostade valnötter och granatäpple
3 december: Varm choklad med kanel och grädde
4 december: Vegansk risgrynsgröt med kanel och önskemandel
5 december: Veganska skagensnittar
6 december: Cookies med vit choklad, valnötter och apelsin
7 december: Gravad morot
8 december: Brända mandlar med smak av apelsin
9 december: Veganska kroppkakor med svamp och örter
10 december: Vegansk rocky road med popcorn
11 december: Brysselkål med karamelliserad rödlök och mandel 

Spana in bloggen i morgon för ett nytt, juligt recept i Väldigt vegos julkalender. Väldigt vego hittar du också på InstagramFacebook  och Bloglovin. Följ mig gärna där!

Ett svar på ”Veganska saffransmuffins med mandel och apelsin”

  1. […] Veganska saffransmuffins med apelsin och mandel Mellanmålsmuffins med äpple, kanel och mandel Vit choklad-blondies med lemoncurd-täcke Citron- och vallmorutor med vit choklad […]

Lämna ett svar