Vegetarisk gubbröra med tångkaviar och prästost

Min familjs nya favoriträtt på högtidsbordet var den här gubbröran! Den här vegetariska versionen smakar så mycket att ingen saknar fisken. Denna gubbröra får en krämig konsistens tack vare potatisen och äggen i créme fraiche, men det är tångkaviaren och prästosten som ger röran sin fylliga smak, och örterna balanserar upp med härlig fräschör.

Gubbröra är en given succé på sillbordet vid prick alla svenska högtider. Det är en perfekt bjudrätt eftersom den går supersnabbt att laga och med fördel kan göras någon dag i förväg. Gubbröran gör sig svingod att serveras i form av snittar på kavring, knäckbröd eller något rostat bröd. Eller varför inte toppa rårakor med gubbröran och servera som förrätt med en tjusig dillkvist? Lovar att det blir så himla gott!

Ps. Ost med löpe är inte lakto-ovo vegetariskt, så om du eller någon du bryr dig om vill äta helvegetariskt är det bäst att välj en smakrik ost utan löpe.

Gubbröra med tångkaviar och prästost

Ingredienser

4 portioner eller 8 bufféportioner

2 stora kokta potatisar, skalade
4 kokta ägg (hårdkokta eller med något krämig gula), skalade
2 dl créme fraiche
3/4 burk tångkaviar (ca 75 g)
150 g lagrad prästost eller västerbottenost, riven
1/4-1/2 rödlök
1/2 kruka gräslök
1 kruka dill
nymald svartpeppar
ev. lite salt

Gör så här:

1. Dela den kokta potatisen i mindre bitar. Grovhacka äggen.

2. Finhacka rödlöken.

3. I en stor skål, blanda ner potatis, ägg, rödlök, créme fraiche, tångkaviar och ost. Klipp ner gräslöken och dillen. Krydda med svartpeppar.

4. Blanda tills allt är en krämig röra. Smaka av med mer tångkaviar eller lite salt om du vill ha mer sälta.

5. Häll upp i en serveringsskål, eller klicka ut på bröd eller rårakor strax innan servering.

6. Förvara röran i en lufttät burk i kylskåp så håller den i åtminstone tre dagar.

Du kanske också gillar:

Veganska skagensnittar
Gravad morot
Vegansk svampsill – tre varianter

Väldigt vego finns på InstagramFacebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!

Kommentera