Åh herreguuuuud vad dessa blondies är magiska. Det här receptet är väl inte helt olikt citron- och vallmorutorna med vit choklad som jag har gjort tidigare men eftersom citron och vit choklad är typ det godaste som finns kan det inte finnas för många recept i denna stil!
Dessa blondies blir kladdiga som en kladdkaka och är halvt omöjliga att skära upp i perfekta kvadrater, men de är så goda att man skiter i vilket.
Ingredienser vit choklad-blondies med lemoncurd
9 medelstora blondies
200 g vit choklad (150 g att smälta + 50 g att hacka)
125 g smör
1,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 ägg
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
200 g lemoncurd
Till servering:
Vispad grädde
Färska hallon
Ev. florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en brownieform med bakplåtspapper.
2. Smält smör och 150 g choklad över vattenbad. Rör om så att smör och choklad blandas ordentligt.
3. I en skål, blanda socker, vaniljsocker och äggen. Rör ner smör- och chokladblandningen.
4. Hacka 50 g vit choklad och rör ner den i smeten. Tillsätt vetemjöl och salt och rör om ordentligt tills smeten går ihop.
5. Häll upp smeten i formen. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter.
6. Mät upp lemoncurden. Om den är väldigt tjock i konsistensen är den svår att breda ut över kakan. I så fall kan du häll upp den i en skål och mikra på lägsta värme i ungefär en minut. Bred försiktigt ett täcke lemoncurd över kakan, men lämna kanterna fria från lemoncurd. På så vis blir kanterna härligt krispiga.
7. Sätt in i ugnen i cirka 25 minuter. Kakan kan vara lite kladdig, men inte dallrig när du tar ut den.
8. Låt kakan svalna innan du skär upp den. Servera med hallon och vispad grädde, och pudra över florsocker om du vill.
Du kanske också gillar:
Citron- och vallmorutor med vit choklad
Ellens kladdkaka med hallon och karamelliserade valnötter
Mjuk morotspepparkaka med glasyr
Väldigt vego finns på Instagram, Facebook och Bloglovin’. Följ mig gärna där!
[…] Vit choklad-blondies med lemoncurd-täcke Citron- och vallmorutor med vit choklad Kladdkaka med hallon och karamelliserade valnötter Mjuk morotspepparkaka med glasyr […]
[…] Vit choklad-blondies med lemoncurd-täcke Citron- och vallmorutor med vit choklad Vanilj- och äppelkaka med glasyr av brynt smör […]
Går den här att göra om man byter ut äggen mot kikärtspad tro?
Det skulle jag tro pga tycker det brukar funka bra i den typen av bakverk men för vegansk bakning så är ju Fridas vegobak experten! Jag har inte testat mig fram på samma vis som bland annat hon har.
Min kaka blev god men lite torr.
Ska nog prova kortare tid i ugnen nästa gång: kanske räcker det med 15+15 minuter istället för 15+25?
Ja, det låter helt klart som att kortare tid i ugnen skulle passa för dig! Tiden i ugnen varierar ju alltid med olika ugnar (och beror ju givetvis på formens storlek också) så det är alltid bra att kolla läget i förtid och se hur kakan mår.